Ціни на живець свиней почали падати
З наближенням кінця зимового сезону ціни на ринку живця свиней змінили напрямок руху.
Якщо попереднього тижня ціни лишалися відносно стабільними, а середньоринкова позначка була на рівні першої декади місяця ‒ близько 36 грн./кг, то на початку третьої декади лютого закупівельні ціни на живець свиней відчутно «просіли». За результатами торгів, цього тижня більшість виробників реалізуватиме товарне поголів’я на 0,7-2,7 грн./кг дешевше, ніж у середині місяця.
Про це повідомили в Асоціації свинарів України.
Так, діапазон закупівельних цін на свинину живою вагою цього тижня варіює у межах 33-36 грн./кг. За словами м’ясопереробників, обсяги реалізації відчутно скоротилися. З одного боку, це ‒ реакція на високу ціну сировини, і як наслідок ‒ роздрібних.
З іншого боку, торговельні мережі поступово зменшують обсяги замовлень в очікуванні млявішого попиту в період посту.
Водночас, за словами операторів ринку, роздріб стимулює активніше зниження оптово-відпускних цін на охолоджену свинину, зокрема, на свинячі півтуші. Тому м’ясопереробники очікують, що спад цін продовжуватиметься, а наступного підвищення слід очікувати лише напередодні великодніх свят.
Варто зазначити, що через скасування схеми «50/50» у справлянні ПДВ, а як результат ‒ і через більше податкове навантаження, ціна на живець свиней автоматично зростає ще на 10%. Тож цього року гранична межа беззбитковості вища як через зміни в оподаткуванні, так і через зростання цін на виробничі ресурси.
При цьому закупівельники відзначають, що в окремих регіонах пропозиція свинини менша, ніж зазвичай, а широка географія зон під карантином через АЧС відчутно ускладнює роботу і виробникам, і представникам переробної галузі.
Однак обмеженість пропозиції спостерігається на тлі сезонного скорочення попиту, що й дозволяє говорити про відносну збалансованість ринку.
Додати коментар