У 2017 році можна очікувати помірного підвищення цін на м’ясо, – експерт
Середній індекс прибутковості яловичини у 2016 році був на 17% нижчим, ніж у попередньому році, свинини – на 20%, курятини – на 9%.
Про це написав на своїй Фейсбук-сторінці аналітик ФАО, експерт сільськогосподарських ринків Андрій Панкратов.
«2016 рік став черговим роком боротьби за виживання для українських виробників м’яса, – підкреслив він. – Оптові ціни різних видів м’яса зросли за підсумками року, але відбулося це, в першу чергу, за рахунок здешевлення гривні, тоді як у доларову еквіваленті ціни продемонстрували менше оптимізму».
Ціни на яловичину показали себе найкращим чином для виробників порівняно з іншими видами м’яса. Завдяки зменшенню виробництва і збільшенню експорту, на який важко було сподівались рік тому через російське ембарго, пропозиція яловичини на внутрішньому ринку зменшилася, і це надало підтримку цінам. За даними Держстату, оптові ціни на яловичину збільшилися (грудень 2016 до грудня 2015) на 22% у гривнях і на 10% у доларовому еквіваленті. Тим часом світові ціни на яловичину, згідно з індексом ФAO, впали за 2016 рік на 3%.
Через те, що виробництво свинини залишилося на рівні попереднього року, а експорт був практично нульовим, на українському ринку була надлишкова пропозиція, і ціни залишалися низькими. Оптова ціна свинини зросла за рік (грудень 2016 до грудня 2015) всього на 6% у гривнях і впала на 5% у доларовому еквіваленті при тому, що світові ціни свинини у вигляді індексу ФAO зросли за рік на 18%.
Ціни на курятину вперше за багато років відчули таку сильну конкуренцію з боку свинини, і підвищилися за рік (грудень 2016 до грудня 2015) лише на 7% у гривнях і впали на 4% у доларовому еквіваленті. Світові ціни на курятину, згідно з індексом ФAO, зросли на 5%. Українські виробники змушені були активно шукати ринки збуту за кордоном, і їм це вдалося. Внутрішні продажі були незадовільними і, за попередніми розрахунками, навіть дещо знизилися, наголосив експерт ФАО.
У 2017 році, за словами експерта, м’ясний ринок ще деякий час пристосовуватиметься до новацій у держпідтримці та платоспроможності населення. «Таким чином, різких змін у споживанні не має бути, так само і в інших важливих статтях балансу попиту і пропозиції – виробництві, імпорті й експорті», – зазначив Андрій Панкратов.
На його думку, у новому році можна очікувати помірного підвищення цін, проте потрібно уважно відстежувати епізоотичні ризики.
Експерт також зауважив, що по світових цінах на м’ясо і корми більшість прогнозів мають обережний оптимізм. «Таким чином, значних позитивних змін у прибутковості виробництва м’яса очікувати не слід, і найменш ефективним виробникам треба буде продовжувати боротьбу за виживання на ринку», – підсумував Андрій Панкратов.
Довідка
Індекс умовної прибутковості м’яса, який розраховується ФАО, базується на співвідношенні цін на м’ясо і цін на корми як головного елементу собівартості
Додати коментар