Про цінове регулювання на харчові продукти
Постановою «Про реалізацію пілотного проекту щодо тимчасового обмеження застосування постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. №1548 та постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 р. №1222» від 22 вересня 2016 року №656 Уряд запровадив пілотний проект щодо ціноутворення на товари та послуги у галузі виробництва й реалізації продовольчих товарів.
Пілотний проект передбачає скасування цінового регулювання на продовольчі товари з 1 жовтня на три місяці, протягом яких відбуватиметься ретельний моніторинг цін. На його основі буде ухвалено рішення про подальшу долю цінового регулювання на харчові продукти.
Водночас обласні та Київська міська державні адміністрації, повноваження яких щодо запровадження державного регулювання цін на продовольчі товари та послуги на торгових ринках установлені вищезазначеною постановою Уряду від 25 грудня 1996 р. №1548, мали б привести власні розпорядження відповідно до постанови про пілотний проект.
З цією метою Міністерство економічного розвитку й торгівлі та Державна регуляторна служба звернулися до обласних і Київської міської держадміністрацій спільним листом-роз’ясненням щодо прийняття розпоряджень, якими запроваджуються пілотні проекти на території регіонів.
Водночас згідно з інформаціями на офіційних сайтах обласних і Київської міської держадміністрацій відповідні розпорядження прийняті та оприлюднені лише Вінницькою, Київською, Запорізькою, Тернопільською та Миколаївською облдержадміністраціями.
За даними моніторингу цін на продовольчі товари, що проводиться Держстатом, більшість цін на продовольчі товари не виходять за межі загальної інфляції 2,8%. За останніх 2 місяці ціни на соціально значущі продовольчі товари дещо зросли. Зокрема, на яйця I–II категорії на 85,6%, на сир м’який (жир. 9%) — до 3,1%, на масло вершкове (жир.72–73%) — 13,3%, цукор — 4,4%, рис — 3,2%, птицю (тушки курячі) — на 3,1%, хліб житній — на 1,5%.
Водночас на овочі, що входять до борщового набору, спостерігається сезонне коливання цін. Також зафіксовано зниження ціни на м’ясо свинини на 0,1% та крупи гречані на 12,1%.
Додати коментар