Агрономія

На Херсонщині збирають урожай найдорожчої пряності у світі

На Херсонщині збирають урожай найдорожчої пряності у світі

Компанія «Агро-Фокус» (село Любимівка Херсонської області) отримала другий урожай шафрану. Наразі зібрано 300 г спеції, розповіла AgroTimes Лариса Боден, засновниця компанії «Агро-Фокус».

«Через холодну погоду цього року врожай шафрану буде однозначно менший. Минулого року ми зібрали трохи більше 1 кг. Збирання тривало до початку грудня», – зазначила Лариса Боден.

За її словами, низькі температури позначаються на рясності цвітіння квітки. Незважаючи на те, що ця рослина стійка до морозів, проте нестача сонця і тепла впливає на рясність цвітіння.

Господарство вирощує шафран у відкритому ґрунті. Збирання відбувається вручну, через що й формується висока ціна пряності.

Спецію, вирощену в Україні, пропонують вітчизняним ресторанам та кондитерським, розповіда Лариса Боден. «На експорт поки український шафран не може поставлятися через малі обсяги, – додала вона. – Хоча спецію фасують по 1-2 г, а 5 г – це вже оптова партія».  

Ціна європейського шафрану гарної  якості, що вирощується невеликими партіями,  – 12-15 євро/г. Іранського та індійського, який збирають масово, – $1,5-2 тис./кг

За шафраном майбутнє, вважає засновниця «Агро-Фокусу», проте зараз ринок маленький.

До того ж це – новий товар, новий смак для українського споживача, нова культура користування. З минулорічного врожаю близько 400 г роздали, а не продали,  зазначила вона.

«Можливо, наступного року вийдемо на роздрібний ринок. Цього року точно ні – нема з чим», – підкреслила Лариса Боден.

Довідка

Компанія «Агро-Фокус» вирощує аспарагус,  шафран, полуницю, часник, фенхель, батат, ревінь під брендом «Gourmet з Любимівки».

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!