Овочі-Ягоди-Сад

Почалися продажі херсонських кавунів: цього року раніше й утричі дорожче

Почалися продажі херсонських кавунів: цього року раніше й утричі дорожче

На гуртовому ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» почався сезон продажів баштанних. За даними інформаційно-аналітичного центру «Шувар», цього року кавун на майданчику для торгівлі з автомобілів  з’явився майже на два тижні раніше та коштує майже утричі дорожче, ніж у 2015 році.

Оптом продавці готові відвантажувати херсонські кавуни не дешевше, ніж 10 грн./кг. «У минулому сезоні перші партії кавуна з’явилися на ринку тільки в середині липня, а ціни формувалися у діапазоні 3,5-4 грн./кг», ‒ відзначає Віта Ходновська, категорійний менеджер гуртового ринку «Шувар».

На думку Тетяни Гетьман, експерта плодоовочевого ринку, висока ціна на перші партії кавунів не є чимось несподіваним в цьому сезоні, передає прес-служба «Шувару». «Внаслідок холодної  дощової погоди у червні врожайність кавуна в основних регіонах його виробництва на 15-20% нижча, ніж у 2015 році. У той час як попит на продукцію як ніколи високий, ‒ пояснює експерт. ‒ Завдяки позитивному досвіду експорту минулого року число бажаючих заробити на поставках українського кавуна в ЄС помітно збільшилася. На хвилі такого ажіотажу не виключено, що замість традиційного зниження ціни ми будемо спостерігати подорожчання кавуна найближчими днями».

Нагадаємо, згідно з даними офіційної статистики в минулому сезоні Україна експортувала рекордні 30 тис. тонн кавунів ‒ удвічі більше, ніж у 2014 році. На частку ЄС припало майже 70% всього експорту, в 2015 році поставки українського кавуна в цей регіон збільшилися в 2,5 рази.

«Ми сподіваємося встановити черговий рекорд за обсягом продажів кавунів у цьому році за рахунок того, що значна частина експортного обсягу буде сформована саме на «Шуварі», ‒ підкреслила Віта Ходновська.

За даними інформаційно-аналітичної центру «Шувар», сьогодні на оптовому ринку «Броніше» в Польщі пропонується кавун із Греції та Італії за ціною 0,36-0,38 євро/кг, тобто практично за тими ж цінами, що і український кавун на ринку «Шувар».

Із зростання пропозиції ціни на ринку почнуть знижуватися вже в найближчі дні, а перші партії кавуна можуть бути відправлені на експорт у середині липня.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!