Економія на якісному кормі для корів призведе до зменшення надоїв
Через часті дощі цього літа ускладнився процес заготівлі кормів, який вливає на їхню якість. Як зберегти корисні властивості, правильно зберігати та заготовлювати корми, розповів консультант Аcоціації виробників молока Артем Арутюнов.
На заготівлю якісних грубих кормів для ВРХ фермери мають всього декілька днів. Обмежують термін заготівлі вегетативна стадія розвитку рослин та погодні умови. І якщо до погоди ми змушені пристосовуватись, то з усіх технічних та організаційних питань повинні бути підковані стовідсотково.
Під час заготівлі сіна чи сінажу у сезон дощів втрати поживних речовин можуть сягати 30%. Чим довше трава лежить на полі, тим вищими будуть втрати через процес дихання маси та вимивання дощем. Тому перше правило – слідкувати за прогнозом погоди, друге – скошена маса повинна якомога менше часу лежати на полі.
Якість кормів залежить від: фази збирання врожаю, погодних умов, підготовки техніки, налагодженої роботи команди, швидкості підготовки до зберігання, умов зберігання тощо.
«При зберіганні силосу слід звертати особливу увагу на вологість. Оптимальний варіант – 65% із похибкою +/- 3%. Якщо ж корм буде неправильно зберігатися, то буде розвиватися грибок та інші інфекції. А дані фактори вплинуть не лише на молоко, а й на здоров’я корови», ‒ говорить Артем Арутюнов.
При підборі раціону корів дуже важливо правильно обрати корм, який ми докуповуємо. Наприклад, білкові корми відрізняються по якості, яка впливає на засвоєння протеїну та інших корисних речовин, і це впливає на продуктивність корів.
«Були випадки, коли керівник господарства обирав менш якісний корм, економив на одному кілограмі лише 50 коп. і при цьому втрачав із кожної корови по 1-2 літра молока в день, ‒ розповідає Артем Арутюнов. – Тому дуже важливо звертати увагу на склад кормів та виробника».
Додати коментар