День поля Kverneland, Дніпропетровська обл., червень 2017

Поділитись:

Компанія Kverneland вперше провела власний День поля в Україні. Гостям було представлено модельний ряд ґрунтообробної та посівної техніки, обприскувачі та розкидачі міндобрив

 

Компанія Kverneland виробляє різноманітну сільгосптехніку вже багато десятиліть. У 2016 році було продано рекордну кількість техніки, і 2017 рік обіцяє бути ще продуктивнішим. В умовах активного зростання ринку було прийнято рішення запросити аграріїв ознайомитись із технікою безпосередньо в полі. Захід відбувся на землях ПП СГ «Деметра» на Дніпропетровщині і викликав значний інтерес серед місцевих (і не тільки) аграріїв. Вибір техніки є надто серйозним питанням, оскільки від її роботи залежить кінцевий результат. Фермери інвестують десятки й сотні тисяч доларів у засоби виробництва і звісно хочуть отримувати максимальний ефект.

 

Ефективність основного обробітку

 

Компанія Kverneland розпочинала свою виробничу діяльність саме з виробництва плугів і на сьогодні вона є найбільшим виробником плугів у світі. Модельний ряд дуже широкий, оскільки умови в різних країнах сильно відрізняються. На Дні поля було представлено дві моделі – навісна LD 100 та напівнавісна RN 100 OnLandзі смуговими та суцільними відвалами відповідно.

Рами плугів Kverneland піддаються індукційному гартуванню для того, щоб зробити її гнучкою і довговічною. Крім того, для полиць корпусів застосовується обробка в етиловому спирті для насичення металу вуглецем (карбонізація). Завдяки цьому метал отримує максимальну твердість поверхні (64 по Роквеллу), але всередині він лишається пружним для забезпечення захисту від пікових навантажень.

 

Дискова борона Qualidisc

 

Для важких умов дискова борона QualidiscProпридатний якнайкраще. Вона має велику вагу, міцна, в неї найтвердіші диски(58 по Роквеллу). Диск за рахунок конічної форми навіть після певного зносу не змінює кут атаки. Підшипниковий вузол з радіально-опорними шариковими підшипниками не потребує обслуговування і розташований в стійці без виступаючих елементів. Тобто ніщо не перешкоджає вільному проходженню рослинних решток, так машина може працювати по будь-якому агрофону. Під час змагань з конкурентами було продемонстровано роботу агрегату в полі після збирання кукурудзи на зерно з врожайністю 14 т/га. Агрегат блискуче впорався із завданням під час роботи на різних глибинах (на 7, 10 та 15 см). Прохід в другий слід робив повністю чорний ґрунт, майже як після оранки.

Для дискової борони важливо, щоб під час зносу дисків не погіршувалась якість роботи. Тому Kvernelandустановив систему поперечного зміщення батарей для відновлення правильного сліду дисків.

 

Точна сівба

 

Як відомо, компанія Kverneland першою розробила електричний привід для сівалок точного сіву. І хоча зараз інші виробники теж пропонують подібні рішення, Kverneland пропонує наступне покоління сівалок MonopilledriveII із квадратно- та трикутно-гніздовим способом розташування насіння. Як відомо, такий спосіб вже доступний і на механічних сівалках, проте у Kverneland з електроприводом є можливість синхронізації висівних секцій не лише по всій ширині сівалки, а й по всьому полю. Тобто якщо буде потрібна міжрядна культивація, її можна буде виконати не лише вздовж, а й поперек посівів.

Відомо, що перевагами квадратно-гніздовго способу є покращення живлення і відповідно збільшення врожайності, а рівномірність розподілу рослин по полю дає можливість збільшити продуктивність комбайна на 10%. Також доведено, що для цукрового буряку така схема розташування рослин призводить до збільшення вмісту цукру на 1%.

Звісно, сівалка MonopilledriveII може автоматично відключати секції під час заїзду на вже засіяні ділянки. Власнику лише потрібно активувати цю опцію (за гроші).

Для сівалки OptimaHD компанія Kvernelandпропонує таку ж досконалу систему електричного приводу для висіваючих апаратів, оскільки лише нещодавно патент потрапив у відкритий доступ. Для роботи сівалки не потрібен додатковий генератор, оскільки на кожну секцію споживання не перевищує 2 ампери, і для 16-рядкової сівалки достатньо підключитись до електромережі трактора. Таке мале споживання досягається за рахунок відсутності тертя в дозаторі – там немає ущільнюючих елементів, тому відсутня необхідність у значній потужності. У конкурентів ці показники становлять 5-6 ампер на секцію, тому вони змушені встановлювати на свої сівалки додатковий генератор.

Сівалка здатна висівати не лише кукурудзу, соняшник та сою, а й гарбуз, кавун та інші культури. Можна змінювати відстань між насінинами в ряду, а також змінювати ширину міжрядь. Під час тестового посіву точність становила 97%.

 

Пневматична сівалка udrill


Нова пневматична сівалка u-drill для посіву дрібнонасіннєвих культур проїхала всю Україну і посіяла близько 1700 гектарів демополів. Її головною особливістю є те, що вона може сіяти будь-яку культуру з нормою до 450 кг/га. За потреби можна збільшити норму вдвічі, якщо використовувати обидва дозатори для посіву. Місткість бункеру становить 4350 літрів, він розділений у пропорції 60:40. Внесення добрив можливе як в міжряддя, так і в рядок разом із насінням. Глибина внесення добрив теж може бути відрегульована незалежно від глибини посіву.

Дискові батареї використовуються від борони Qualidisc. Їх налаштування по глибині відбувається в терміналі трактора. Тиск на сошникита глибина висіву теж регулюється з терміналу ISOBUS. Практика свідчить, що добова продуктивність сівалки в реальних умовах становить щонайменше 100 га.

 

Самохідний обприскувач iXdrive

 

Самохідний обприскувач є не лише найбільш складним агрегатом у лінійці, але й самим технологічним. У роботі було продемонстровано модель iXdrive 5240 з кліренсом 1,70 м і об’ємом баку 5000 л. Ширина сталевої штанги HSS від 24 до 40 м, вона серійно обладнана трьома ультразвуковими датчиками ведення висоти.

Система управління заправкою та очищенням баку iXcleanPro дуже проста. Оператор може обрати потрібну функцію (промивка штанги, баку, закачування або перемішування рідини тощо), натиснути «ОК», і далі оприскувач сам проверне всі потрібні крани. Наприклад, під час закачування власним насосом комп’ютер запитає потрібну кількість рідини (її можна вказати із кроком у 10 літрів). Після закачування насос автоматично вимикається, а зворотній клапан не дає рідині витікати назовні. Загальна продуктивність двох мембранно-поршневих насосів становить 500 л/хв., тож 5-кубова бочка заповнюється за 10 хвилин. Вказаний тип насосів дає можливість унеможливити проблеми під час роботи із КАСом, а також без рідини. Крім того, відомо, що відцентрові насоси значно втрачають продуктивність під час підвищення робочого тиску.

Важливим моментом є абсолютно рівний розподіл ваги між передньою та задньою віссю за умови розкладеної штанги і будь-яким наповненням баку. Для порівняння – у інших виробників розподіл ваги може сягати 40 × 60 і навіть гірше. Перевагою рівномірного розподілу ваги є значно краща прохідність у важких умовах (складний рельєф, вологий ґрунт).

 

Коментарі

 

Максим Боднар, продакт-менеджер Kverneland по країнах СНД

 

«Ідея провести День поля виникла у нас разом із підготовкою до польових навчань дилерів. Коли техніка вже на місці, чому не скористатись нагодою і не запросити аграріїв? Підсумовуючи проведення Дня поля, можу зазначити, що він допоміг клієнтам побачити можливості техніки у реальних умовах, проконсультуватись не лише із місцевими спеціалістами, а й з представниками заводів, на яких виробляють техніку. Звичайно, хотілось більше часу приділити кожній машині, більше розповісти й показати можливості техніки на практиці, але найголовніше, що користувачі змогли поділитись власним досвідом, і потрібно сказати, що переважна більшість відгуків є позитивними. До нас приїхало близько 150 гостей із господарств і навіть деякі конкуренти, що говорить про наші сильні позиції на ринку».

 

Олег Кийко, голова правління ПАТ «Балаклейске ХПП»

 

«Господарство займається рослинництвом і тваринництвом, має 6000 га землі, тож потреба у техніці у нас велика. З компанією Альбіон працюємо другий рік. У минулому році ми придбали у них 5 одиниць техніки – два посівних комплекси (OptimaTFMaxі), причіпний обприскувач шириною захвату 36 метрів, розкидач міндобрив, а в цьому році придбали граблі для заготівлі зеленої маси. Наших механізаторів ретельно навчали працювати з цією технікою, і це принесло свої результати – мінімум звернень з питань налаштування і експлуатації. У компанії Альбіон сильна інженерна служба, яка не зважаючи на відстань у майже 300 км за 4-5 годин приїздить і вирішує всі питання.

Техніка відпрацювала сезон, і агрономи дуже раді придбанню цих сівалок. Вони дають можливість контролювати висів, розміщення насіння, а відсутність пересівів економить посівний матеріал і збільшує врожайність. Ми до цього не працювали з такими системами, але розуміли, що для збільшення ефективності необхідно використовувати сучасні технології.

У найближчому майбутньому ми плануємо продовжити співпрацю із брендом Kverneland – будемо купувати кормозаготівельну техніку. Крім того, наше господарство починає займатись овочівництвом, тому ми розглядаємо придбання спеціальних агрегатів саме для цього напряму».

 

журнал “The Ukrainian Farmer

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Поділитись: