Озима цибуля в Україні демонструє хорошу рентабельність і експортний потенціал
Проєкт озимої ріпчастої цибулі на 20 га потребує близько 8 млн грн інвестицій і прогнозує валовий дохід 12 млн грн, з відповідною рентабельністю 50%.
Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» пише Віталій Білан, засновник фермерського господарства «Пан Білан».
«Для цього важливо правильно розподілити сорти за строками дозрівання, – зазначає він. – Ранні гібриди дають менший урожай, але за них можна отримати ціну 21–22 грн/кг у кінці травня – на початку червня. Потім – сорти з більшою товарною часткою продукції, а далі – пізні. Це дозволяє розтягнути сезон збирання на 50 днів – з останньої декади травня до першої декади липня».
Перед початком збирання ярих цибулин у серпні лишаються 1–1,5 місяця на продаж озимої цибулі, підкреслює експерт. Урожай підсушують на полі 7–8 днів, потім зберігають у контейнерах під вентиляцією ще 2–3 місяці.
Озима цибуля має високий експортний потенціал і може конкурувати з Іспанією, Італією, Марокко та Єгиптом, стверджує Білан. Орієнтовна ціна на європейському ринку – 0,2 євро (10 грн/кг) з поверненням ПДВ 12 грн.
«Досвідчені українські фермери вже отримують урожайність 50–90 т/га, а за експорту – до 700 тис. грн/га, – пише власник господарства. – Це забезпечує маржинальність 20–50%, якщо врожай товарної цибулі високий і ціна не падає нижче за 0,15 євро».
Читайте також: «МХП» оголосив про подальший розвиток овочівництва