Батат виявився занадто дорогим для зберігання агрофірмі з Одещини
Одеська агрофірма «Бонелет» відмовилася від вирощування батату, попри торішні випробування, через його високу вимогливість до післязбиральної доробки, яка вимагає значних інвестицій. Натомість господарство продовжує працювати з артишоком, попри трикратне зниження врожайності цього сезону.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
Аліна Сіденко, засновниця ТОВ «Бонелет», пояснила, що минулого року на площі 1 га випробовувалися сорти батату Київський Помаранч, Женьшень і Лос-Анджелес. Проте коренеплоди цієї культури потребують спеціального періоду «загоювання» (к’юрингу) при температурі 28°C, що вимагало б додаткових інвестицій у спеціалізоване сховище та обладнання. Через це у 2025 році вирощування батату не було продовжено.
Водночас у структурі посівів господарства залишився артишок. Хоча минулого року урожайність становила близько 3 т/га, цього сезону вона знизилася утричі, і причини цього падіння наразі аналізуються. Для компенсації ризиків «Бонелет» розширив свій сортимент: замість сорту Імперіал Стар цього року висаджені нові гібриди іспанської селекції – Грін Квін, Мадрігал, Лорка і Тупак.
Читайте також: Попит на батат в Україні перевищує пропозицію