Експертка назвала нішеву ягоду, яка приносить виробникам 1 тис. грн/кг
Попри складний сезон 2025 року з пізнім стартом, втратами від морозів та дефіцитом робочих рук, ягідництво в Україні залишається прибутковим напрямом. Найвищу ціну — до 1 тис. грн/кг – цього року отримували виробники ожини, вирощеної в тунелях, за першу червневу ягоду. Також значний попит та відсутність проблем із реалізацією має альпійська суниця, проте її виробництво обмежується браком посадкового матеріалу та збирачів.
Про це повідомляє AgroPortal.ua.
У 2025 році ягідники зіткнулися з нестандартними кліматичними умовами, які вимагають нових підходів. Агроном-практик та експертка з ягідництва Ірина Кобринець під час онлайн-тренінгу «Підсумки ягідного сезону» зазначила, що господарства, які інвестували у захист від заморозків та зрошення, змогли мінімізувати втрати.
- Суниця садова постраждала від поганої перезимівлі та літніх дощів, що спричинило недобір урожаю (середня урожайність 6-10 т/га). Висока ціна на ягоду зберігалася, а експертка прогнозує, що вона суттєво не падатиме й наступного сезону.
- Малина мала втрати літніх сортів через вітри та холоди. Ціна була високою, але Ірина Кобринець застерігає від поспішного нарощування площ, оскільки ціна на малину дуже нестабільна і залежить від світового ринку. Вона радить закладати нові плантації, коли ціна на ягоду найнижча.
- Лохина не втрачає популярності, але ціна на неї, що вирощується на внутрішній ринок, тримається на плато близько 100 грн/кг гуртом. Високу ціну отримували ті, хто реалізовував ягоду локально. Експорт залишається пріоритетом для великих господарств. Популярним стає вирощування ранніх сортів у тунелях для отримання вищої ціни.
- Смородина має стабільно високий попит та хорошу ціну, особливо для господарств, які працюють на промислову переробку та використовують комбайновий збір.
- Менеджер з продажу бренду Tevitta Ігор Усатий додав, що ціни на чорницю та лісову ожину зросли вдвічі порівняно з минулим роком, а вишня показала, ймовірно, найвищі ціни за останні 10 років. Через високі ціни переробні підприємства зіткнулися зі складнощами при експорті.
Експертка радить новачкам, які заходять у ягідництво, бути готовими до повного перегляду підходів до господарювання, обов’язково налаштувати зрошення та ефективну систему захисту від заморозків, використовуючи всі доступні засоби.
Читайте також: Фермерка з Київщини запустила виробництво заморожених ягід завдяки гранту Corteva