Овочі-Ягоди-Сад

Всеукраїнський практичний форум «ІНТЕНСИВНЕ ОВОЧІВНИЦТВО: відкритий ґрунт», 19 листопада 2025р

Поділитись:

Овочівники, попри складний фінал сезону, зібрались обговорити стратегію і тактику підприємства в умовах турбулентності. Підбиваємо підсумки масштабного форуму «Інтенсивне овочівництво: відкритий ґрунт».

Українське овочівництво сьогодні — мабуть, найконтрастніша галузь агросектору. Один сезон — рекордні врожаї і надлишки, інший — дефіцит і космічні ціни. Є господарства, які вирощують продукцію за найновішими технологіями, але водночас працюють у надзвичайно непередбачуваних економічних умовах.

Лоцманами в мінливих обставинах для виробників овочів є журнал «Плантатор», інформаційний портал AgroTimes.UA та масштабний форум «Інтенсивне овочівництво: відкритий ґрунт», який пройшов 19 листопада у Львові.

Важлива для кожного фермера подія галузі зібрала близько 200 людей, попри те, що цього року виробники через погоду раптово отримали затяжний сезон збирання врожаю. Багато хто просто не зміг відірватися від плантацій, проте дивився форум у прямій трансляції та запису.

Захід пройшов максимально насичено завдяки виступам провідних овочівників країни, консультантів, представників b2b-компаній на дискусійній панелі, яку організатори вперше включили у програму.

Овочевий напрям сьогодні набирає обертів і вже є одним з найперспективніших для ринку. Одночасно неофітам бракує сучасних технологічних підходів та рішень у вирощуванні, догляді, зберіганні, з одного боку, а з іншого — вміння ухвалювати швидкі й правильні рішення та будувати стратегію і тактику підприємства в умовах турбулентності від сезону до сезону.

Шляхи овочівництва

Для початкової доповіді організатори форуму «Інтенсивне овочівництво» — журнал «Плантатор» і Agrotimes.ua запросили не гранда галузі, а середнє фермерське підприємство, проте власник якого займається вирощуванням овочів уже 20 років, вміє аналізувати ринок, робити висновки й, відповідно, будувати виробничу політику господарства.

Тему «Тренди овочевого ринку, вирощування ранніх і пізніх культур. Зміна культур у складі господарства згідно з вимогами ринку. Стратегія фермерського господарства на сезон» розкрив Вадим Савюк, власник фермерського господарства «Агропоступ» (Рівненська область).

«Минулого року будь-які овочі давали заробіток, бо трималася добра ціна, — зауважив він. — Цього сезону ми спробували диверсифікуватися — посіяли капусту, буряк, моркву, цибулю. Але зрештою все виявилося дешевим. Тому я переконаний: важлива не стільки гнучкість, скільки стабільність. Треба послідовно вирощувати овочі й працювати над якістю. Один рік буде легшим, інший — складнішим, але якщо маєш добрий продукт і своє місце на ринку, ти все одно продаси врожай».

Вадим Савюк взяв участь у дискусійній панелі разом з Тетяною Меджитовою, представницею Торгового дому «Калинівка», Павлом Булгаковим, міжнародним консультантом зі зберігання овочів, та Ярославом Ткачом, керівником відділу овочевого напрямку агрохолдингу МХП. До участі в дискусії організатори запросили людей, які можуть скласти візію того, що відбувається в галузі, принаймні висловити своє бачення.

Тема дискусії була така: «Економічна ситуація на овочевому ринку й чинники, що на неї впливають. Питання якості продукції та ефективності виробництва». Аналізували не технологічні дрібниці, а стратегії: як ухвалювати рішення, як реагувати на велику волатильність ринкових показників, що готові змінювати, аби залишатися прибутковими.

Протягом майже години учасники обговорювали, які напрями вони вважають перспективними, як технології змінюються під впливом клімату і ринку, і що, на їхню думку, визначатиме успіх українського овочівництва в найближчі п’ять років.

Ще одне підприємство, яке будує бізнес, спираючись на аналітику ринку та застосовує у виробництві найновіші досягнення аграрної техніки, — фермерське господарство «Прометей» з Івано-Франківщини. Темою доповіді директорки Орисі Книшук стало «Вирощування ріпчастої цибулі. Ефективні гібриди й технології».

Господарство вирощує різні овочі, включно з картоплею на 200 га, і впроваджує інноваційні підходи до виробництва, зокрема на цибулі застосовує обприскувач зі штучним інтелектом Eco Robotics та диференціоване внесення мінеральних добрів.

На думку Орисі Книшук, ситуація, коли овочевий ринок щосезону лихоманить, протримається щонайменше ще рік або два. «Тому ми повинні готуватися або зменшувати посіви під овочами, або виходити на експорт, — резюмує фахівчиня. — Тому ці всі процеси, про які ми говорили, мали б десь допомогти в експорті й забезпечити ту якість, яка проходила б по Євросоюзу, або шукати якийсь інший ринок».

Одна з найгостріших тем в овочівництві сьогодні — дефіцит обладнаних сховищ в Україні та брак навичок правильно зберігати овочі, що є одним з найголовніших чинників якості продукції, особливо цибулі. Ця культура найскладніша у зберіганні серед овочевих, і майстерклас із цієї практики дав на форумі Павло Булгаков, міжнародний консультант зі зберігання овочів, старший викладач ТДАТУ, Ph. D. Його тема звучала так: «Правильне збирання, технології зберігання та передпродажна підготовка цибулі. Як за допомогою цього заробити більше».

«Не завжди прямий збір у полі у контейнер можливий, адже може спричиняти проблеми з засміченням і пересушуванням продукції. Іноді треба пропускати цибулю біля сховища через лінію, очищуючи її, — каже він. — Коли продукцію зібрано правильно, вчасно, у чисті й сухі погодні умови, на цибулі у сховищі, закладеній навалом, можна просто повалятись у чистому одязі, не ризикуючи його нічим забруднити, і навіть обтрушуватися не треба».

З деталями та нюанси процесу, які прозвучали в доповіді, ми познайомимо читачів в одному з найближчих номерів «Плантатора», як і з іншими матеріалами форуму, зокрема виступом Віктора Рибалка, співвласника фермерського господарства «Аделаїда». Засновники цього господарства через війну релокували свій бізнес з Херсонщини до Житомирщини і застосували тут свій досвід меліорації земель під вирощування картоплі. Ця тема сьогодні через кліматичні зміни стає суперактуальною не тільки для Півдня, а й для решти регіонів країни, наголосив спікер.

«Ще у радянські часи уряд витрачав значні кошти не тільки на зрошення, а навіть на осушення земель, і це просто шалений ресурс, який все ще є в нас під ногами, — розповів Рибалко. — У 2022 році, коли в нас було геть складне становище (ми втратили наше основне господарство через воєнні дії), ми шукали, як можна у цій війні знайти точки росту і куди ефективно вкласти ресурси, які в нас залишилися».

Аграрії ухвалили рішення вирощувати картоплю на Півночі з більшим врожаєм, для чого реконструювали старі канали, закумулювали в них воду і поставили дощувальну машину на плантацію у 45 га. «Це у перший же рік дало нам прибавку в порівнянні з неполивними полями у 9,5 т/га та 3 млн гривень додаткового доходу. У той же рік у нас окупилася вся наша меліоративна система і ми ще залишилися з прибутком», — каже Віктор Рибалко.

Інновації та революції

Промовистими були виступи компаній-партнерів формату b2b — саме їхня участь забезпечує можливість проведення такого масштабу подій. Виробники агрохімії, насіння та інших ресурсів для садівництва фактично формують основу технологічного успіху галузі. Їхні фахівці супроводжують фермерів на всіх етапах роботи: від закладання саду й вибору оптимальних рішень до збирання та якісного зберігання продукції. Чимало із цих експертів уже стали впізнаваними обличчями для українських садівників, також з’явились і нові.

Стратегія вибору насіння та адаптація матеріалу до ринку й регіону для успішного сезону — одне з головних завдань для овочівника. На цю тему виступив Олександр Горбатюк, директор з розвитку компанії Enza Zaden.

«Купівля насіння — це не просто виробничий крок, а інвестиція у стабільність і майбутнє вашого бізнесу, — наголосив він. — Зі всіх основних викликів сучасного фермера в Україні — фітозагрози, обмеженість ресурсів, конкуренція ціноутворення і клімат, — останній, напевно, найбільше тисне на виробника».

Олександр Горбатюк представив бачення Enza Zaden щодо стратегічного підходу до вибору насіння та розповів про впровадження компанією нового кабачка Інесса та тестування новинки огірка для плівкових теплиць у двох овочевих господарствах України.

Під час планування наступного сезону не менш важливо подбати й про захист рослин. З інноваціями у цій галузі фермерів познайомила Галина Павленко, менеджерка з технічної підтримки засобів захисту овочів та картоплі компанії «Сингента». Згідно з темою її виступу, виклики сезону-2025, які вона розібрала детально, дуже драйверять розвиток цих інновацій. Йшлося про моніторинг та комплексне рішення проти лускокрилих і сисних шкідників, зокрема проти навали трипсів, засоби боротьби з вторинною інфекцією. У центрі доповіді був новітній препарат компанії — покроковий фунгіцид, який забезпечує широкий спектр контролю.

З ринковими тенденціями та перспективами овочевого ринку, а одночасно і з кращими для ринку сортами капусти познайомив форум колега Галини Павленко — Сергій Гедз, керівник відділу продажів насіння овочевих культур в Україні компанії «Сингента».

Тему інноваційних підходів у живленні та захисті овочів продовжив постійний спікер і партнер форуму Олег Дубина, директор ТОВ «Родоніт Агро». Він розповів про переваги сучасних мідьвмісних препаратів та правила їх внесення, порівняв різні продукти міді, які є на ринку. Окрему частину доповіді присвятили решті елементів живлення (кальцій, бор, цинк) та нормам і правилам внесення продуктів на їх основі на окремих овочевих культурах. Пан Дубина завжди особисто представляє препарати своєї компанії, їздить по господарствах та консультує керівників і агрономів у дружній манері та знанням своєї справи, чим заслуговує довіру своїх клієнтів.

Компанія ТОВ «Торговий дім “Агрохімпром”» — нова на форумах «Плантатора», але вже давно знайома на українському ринку, особливо тим, хто прагне використовувати добрива ощадливо. Світлана Чеснок, агрохімік цієї компанії, а також викладачка агрономічних дисциплін й консультантка із живлення представила тему «Сила добрива в кожній краплі: ефективне використання засобів захисту овочевої плантації». Йшлося про переваги водорозчинних добрив для інтенсивного овочівництва, програмування живлення за фазами росту під час внесення водорозчинних добрив по листу і через фертигацію. Світлана Чеснок окремо зупинилася на продуктах, які компанія імпортує в Україну майже зі всього світу.

Ефективні рішення в управлінні живленням овочів представила компанія «Вітера Україна» в особі Ярослава Рябовола, наукового консультанта, доктора с.-г. наук. «Основа ефективного вирощування — комплексний підхід до живлення, що починається з аналізу ґрунту, правильно підібраного основного удобрення та своєчасних підживлень в критичні для рослин фази розвитку», — впевнений експерт. У своїй доповіді він представив cпеціалізовані добрива для ґрунтового застосування, виготовлені за інноваційною технологією, зробив огляд новинок біостимулянтів-антистресантів для покращення кількісних та якісних характеристик овочевої групи та розказав про найкращі рішення щодо формування ефективної системи живлення овочевих культур.

Незмінний партнер наших форумів компанія «Байєр-Україна» та постійний спікер від неї Ігор Тарушкін, фахівець із маркетингу препаратів для захисту спеціальних культур, представив пропозиції компанії для захисту овочевих і ягідних культур відкритого ґрунту. Доповідь майже цілком була присвячена одному препарату Веранго та його можливостям у боротьбі проти нематоди на картоплі й суниці. Ігор Тарушкін розповів про механізм дії інноваційного продукту (блокування дихального ланцюга фітогельмінтів), дав загальні рекомендації застосування та представив результати досліду щодо ефективності новинки від Bayer на картоплі та суниці проти нематод.

Тему біозахисту в партнерській частині конференції представляв Данієл Кржіжек, керівник розвитку бізнесу чеського виробника Biopreparaty — партнера української компанії Biochem Agro. Він зробив огляд мікробіологічних рішень проти грибних інфекцій овочів та розкрив тему післязбирального оброблення овочів проти плодових гнилей. Його доповнив представник Biochem Agro Василь Бондаровський й ознайомив присутніх з інсектицидами, фунгіцидами та дезінфекторами, які пропонує своїм клієнтам компанія. У насиченій доповіді Biochem Agro, до якої компанія долучає відразу кількох спікерів з різних напрямів, знайшлося місце й для новинок агротехніки.

Про розвиток часникового бізнесу в Україні розповів корифей галузі й наш постійний спікер Сергій Паращенко, засновник господарства «Чистий продукт». Від чого залежить висока врожайність і гарантований прибуток, він знає з практичного досвіду. Часник — культура, яку ще небагато вирощують промисловим методом в Україні, адже фермери бояться вступити в жорстку конкуренцію з імпортом. Утім, ці побоювання хибні, впевнений Сергій Паращенко, адже український часник за деякими параметрами перевершує ліпший на континенті іспанський. Щоб знати технології вирощування часнику на зубок, достатньо приєднатися до часникового хабу, який розвиває «Чистий продукт».

Нарешті завершила форум «кольорова революція», проте не та, яка перевертає життя країн, а та, що змінює споживацькі смаки, селекцію овочів та підхід до виробництва овочів. Кейс мультикольорової суперсолодкої кукурудзи Вишиванка розкрив сам її автор Михайло Нагорняк, власник та директор компанії «МНАГОР», селекціонер-практик. Жовті, білі, фіолетові біколорні суперфуди завойовують смаки й прилавки супермаркетів, стверджує спікер. А гібрид Білий Кролик вже вперше законсервований в Україні. «Тренди здорового харчування та біорізноманіття сприятимуть виробництву в Україні унікальних продуктів та різних кольорів, для експорту по всьому світу», — резюмує Михайло Нагорняк.

Форум цього року знову продемонстрував високий рівень організації: учасники працювали в спокійній, зручній та безпечній атмосфері. Усі — від гостей і доповідачів до компаній, що представили свої розробки на стендах, — отримали можливість для змістовного діалогу та професійних контактів. Захід залишив відвідувачам відчуття натхнення й готовності впроваджувати нові рішення у власних садах.

Команда журналу «Садівництво по-українськи» та порталу Agrotimes.ua в найближчих публікаціях поступово висвітлить ключові ідеї та висновки спікерів. А паралельно вже стартує підготовка до літнього форуму овочівників, який стане наступним майданчиком для обміну досвідом у галузі.

Поділитись: