На малих площах закритого грунту перспективні ранні ожина і порічка
Малому фермеру-тепличнику, який оперує площею 20-50 соток, є сенс вирощувати не лише суницю і малину, а й акцентуватися на нішевих культурах.
Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» розповів Тарас Баштанник, голова Української плодоовочевої асоціації.
«Наприклад, досить перспективною є ожина, хоча вона досить складна, але міжнародна селекція з нею дуже активно працює, – написав він. – Не менш перспективна порічка. Голландці опанували технологію її вирощування, післязбиральної доробки та зберігання у спеціальній системі поліфлекс з РГС. І порічку там продають на Різдво, коли додана вартість просто шалена».
Якщо орієнтуватись на невелике виробництво, додав Баштанник, це має бути рання продукція, а не пізня, яка, зазвичай, передбачає великі обсяги, екстенсив.
«Причому бажано, щоб була ранньою саме нішева ягода, щоб впевнитись у цьому, можна побачити по полицях великих супермаркетів або маркетплейсах, які торгують такою продукцією, наприклад, батат, дайкон, редміт тощо», – зауважив експерт.
Читайте також: Генетики США навчились управляти властивостями ожини