В Україні бракує фахових сироварів

Навчитися варити смачні сири можна, але це не просто. Фахівців-сироварів мало, адже випускники факультетів харчових технологій не мають досвіду роботи з молоком.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповіла власниця фермерського господарства «Садочок+» Тетяна Карпенко.
«В Україні є лише дві школи сироваріння, принаймні про які я знаю, ‒ зазначила вона. ‒ Я навчалася в Україні в школі сироваріння, потім ‒ у французьких та італійських сироварнях. Крім того, до війни до нас на ферму приїздили італійці-сировари».
Нині в «Садочок+», де утримують кіз і переробляють їхнє молоко, працюють досвідчена сироварка та двоє молодих, які коштом господарства навчалися за кордоном.
«Ось така ситуація: ти повинен сам навчитися й навчити інших, хоча в країні є цілі університети харчових технологій, ‒ наголосила Тетяна Карпенко. ‒ До того ж існує ризик, що навченого тобою сировара можуть переманити. Але, мабуть, це проблеми росту, адже в нас козівництво ‒ на початковому етапі».
Як повідомлялося, вітчизняні сировари долучилися до європейської асоціації FACEnetwork.