Яка економіка комфорту на промислових молочних фермах
Забезпечити комфортні умови великій рогатій худобі можна і в не надсучасних, величезних приміщеннях.
У цьому переконаний начальник управління тваринництва холдингу «Астарта-Київ» Ярослав Кушнір, пише журнал The Ukrainian Farmer.
«Ми маємо ферми зі звичайним прив’язним утриманням, які за продуктивністю, здоров’ям, збереженістю поголів’я худоби ‒ найкращі за сучасніші підприємства з безприв’язним утриманням, ‒ зазначив він. ‒ Тварині має бути зручно лягти, встати й комфортно відпочивати 12-14 годин на добу, мати достатньо свіжого повітря та смачного корму. Корові необхідно харчуватися від 8 до 14 разів на день».
Проте у приміщенні на 5 тис. корів, де дуже багато технологічних рішень, витрати на утримання тварин скорочуються, підкресли Ярослав Кушнір.
«Відповідно потрібно укрупнюватись. Якщо ж ідеться про справжній комфорт тварин, це не про глобальні ферми», ‒ резюмував він.
Раніше ми писали, чим британський підхід до скотарства відмінний від українського.