Овочі-Ягоди-Сад

В Україні з’явилося 70 нових виноробень під час війни

В Україні з’явилося 70 нових виноробень під час війни

Під час війни в Україні засновано близько 70 нових виноробних підприємств. Це стало можливим завдяки спрощенню законодавства та кліматичним змінам, розповів голова Асоціації садівників, виноградарів та виноробів України Володимир Печко.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«За останні 4,5 роки завдяки покращенню законодавства і кліматичним змінам у нас стало на 70% більше виноробних підприємств… Орієнтовна цифра – близько 70 нових підприємств. Вони вийшли з тіні, почали сплачувати податки, взяли офіційно людей на роботу», – сказав він під час виставки Agro2Food.

За словами Печка, раніше ліцензія на виробництво вина коштувала близько 500 тис. грн, а зараз її можна отримати за два тижні за спрощеною процедурою. Це спричинило «бум» створення малих шато, після чого галузь відчула нестачу сировини.

В Україні нині близько 20 тис. га виноградників, із них 5 тис. га закладено вже під час війни. Нові насадження з’являються навіть у нетипових регіонах – наприклад, у Київській області вже діють близько 10 ліцензованих виноробень.

Печко також зазначив, що виробники імпортують спирт переважно з Молдови та Грузії, а створення лабораторії ізотопного аналізу в Одеській області допомогло покращити якість українських вин.

«Якщо у 2023 році 1 кг винограду на переробку коштував 5–8 грн, то у 2024–2025 роках ціна зросла до 18–25 грн. Це зробило вирощування винограду рентабельним», – наголосив експерт. 

Водночас експорт українського вина, за його словами, залишається невеликим: «Треба робити якісну продукцію і конкурувати нею в Україні».

Читайте також: Малі виноградарі Одещини можуть отримати гранти до $25 тис.