Яке оцінювання молодняку птиці інформативніше за промислових масштабів

Зазвичай в умовах промислового птахівництва на великих інкубаторіях зі значним обсягом яйця, що інкубується, й багатотисячними виводами молодняку застосовують спрощену систему оцінювання якості пташенят. Ідеться про візуальний аналіз, перезважування, вирахування однорідності стада, розтин і встановлення маси жовточного мішка з його вмістом (г/%) відносної маси тіла пташеняти, відбирання проб на вміст каротиноїдів і вітамінів (за потреби/встановленим графіком).
Проте інформативнішим на розтині та морфо-біохімічному дослідженні молодняку птиці є визначення його відносної маси тіла без залишкового жовточного мішка до маси яєць до інкубації (за контрольними лотками), маси залишкового жовтка з жовточним мішком, жовчного міхура та Фабрицієвої сумки у відсотках до маси тіла, вмісту вітамінів А, В2 і каротиноїдів у відмитому жовточному мішку, вітаміну А у печінці, пише журнал «Наше птахівництво».
На патологоанатомічному розтині обов’язково потрібно звертати увагу на відхилення в анатомічній картині/архітектоніці внутрішніх органів: крововиливи, зміна забарвлення, зменшення чи збільшення органів, набряклість, здуття кишківника, переповнення його непритаманним умістом тощо. Це дасть змогу правильніше оцінити стан партії отриманого молодняку та, за потреби, поставити точний діагноз у разі підозри на проблеми з інкубаційним яйцем, виявити можливі порушення з боку температурно-вологісного режиму інкубації, наявність інфекційного захворювання.
Нагадаємо, оцінювання молодняку птиці доповнює біологічний контроль.