Овочі-Ягоди-Сад

20-річні виноградники витримали спеку та дали врожай високої якості

20-річні виноградники витримали спеку та дали врожай високої якості

У Бородинській громаді на Одещині компанія Big Wines обробляє 84 га виноградників віком 20 років. Попри аномальну спеку й відсутність зрошення, лоза витримала випробування завдяки глибокому корінню. 

Про це повідомляє «Південь Сьогодні».

Керівниця господарства Наталія Бурлаченко зазначила, що кліматичні зміни вже очевидні: «Вологи все менше стає. Річка Чага, яка ще торік була повноводною, цього року перетворилася на пасовище». За її словами, якщо посуха триватиме, доведеться переходити на зрошувальне виноградарство та переймати досвід Іспанії та Італії, де давно працюють у посушливих умовах.

Попри складний сезон, підприємство відзначає високу якість врожаю винних сортів. «Рислінг цього року дрібний через весняні заморозки, а от мерло та каберне показали чудові результати. Вага врожаю не зменшилася, а цукристість навіть вища», – повідомила Бурлаченко.

Засушливе літо сприяло накопиченню цукрів і фенольній зрілості ягід, що, за оцінками виноробів, робить врожай 2025 року ідеальним для витриманих вин.

Big Wines входить до міжнародної групи Vina del Luz, яка має виноградники в Аргентині, Іспанії, Італії та Сполучених Штатах Америки. В Україні компанія виробляє до 20 тис. пляшок вина на рік під брендом Big Wines та ще до 25 тис. під маркою «46 паралель».

«Ми розпочали проєкт у 2022 році, після повномасштабного вторгнення, щоб показати, що навіть під час війни іноземний інвестор може вкладати в Україну. Виноградарство – це справа на десятки років уперед», – наголосили у компанії.

Читайте також: У Франції замінюють виноградники на агаву