Тваринництво

У господарствах «Астарти» ‒ близько 100 раціонів для корів

Тваринницькі підприємства холдингу «Астарта-Київ» не мають шаблонних раціонів.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів начальник управління тваринництва холдингу «Астарта-Київ» Ярослав Кушнір.

«У нас немає такого, щоб однакові раціони використовували в усіх регіонах України, ‒ зауважив він. ‒ У одній агрофірмі більше застосовують пивної дробини, в іншій ‒ менше внаслідок непоганої врожайності сінажів, які поповнюють дефіцит клітковини та протеїну. Кожний структурний підрозділ на місці домовляється, який сорт обрати, коли закладати силос. Тобто в них є певна свобода, виходячи з економічної доцільності, адже ціни на збіжжя, залежно від урожайності та регіонального розрізу, різні».

У компанії є агрофірми, які мають суттєво кращі показники від інших із заготівлі та перетравності власних кормів, що дозволяє зменшити використання концентратів у загальному раціоні, уточнив Ярослав Кушнір.

«Також ми використовуємо доволі багато побічних продуктів нашого цукрового виробництва, зокрема мелясу й жом, який консервуємо відразу після сезону цукроваріння, ‒ розповів він. ‒ Якщо добиваємося високих рівнів сухих речовин, такий корм за своєю енергетичною цінністю не поступається кукурудзяному силосу. Тому за рік використовуємо близько 60 тис. тонн жому».

Загалом же по господарствах налічується близько 100 раціонів, зазначив Ярослав Кушнір.

«Для дійних корів маємо близько п’яти раціонів, для молодняку ‒ чотири», ‒ додав він.

Як повідомлялося, в Італії раціони корів відрізняються залежно від регіону.