Захищений метіонін без змін проходить через рубець корови і засвоюється

У перехідний період коровам важливо налагодити годівлю з урахуванням негативного балансу метилдонорів (дефіциту метіоніну).
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Понад 30% метіоніну використовується для виробництва холіну, який практично не бере участі в метаболізмі печінки, а його дефіцит є одним із найважливіших чинників, що спричиняють ожиріння печінки. Ба більше, метіонін має основне значення не лише для молока й м’язового білка, а й для білків імунної системи та як попередник глутатіонпероксидази.
Метіонін має значення і для фертильності й запобігання загибелі ембріонів.
У цю фазу високої енергоємності дійної корови дуже важливі вітаміни групи B як коферменти в енергетичних метаболічних шляхах. Усі ці поживні речовини слід додавати у формі, захищеній від ферментації у рубці.
Захищений метіонін має суттєві переваги в годівлі високопродуктивних корів перед звичайним. Найперша проблема використання звичайного метіоніну ‒ він швидко розщеплюється мікроорганізмами рубця ще до того, як досягне тонкого кишківника, де засвоюється. Це значно знижує ефективність використання цього амінокислотного джерела організмом тварини. Його дефіцит обмежує синтез молочних білків, зокрема казеїну, що погіршує продуктивність тварин.
Захищений метіонін інкапсульований або вкритий спеціальною оболонкою, стійкою до дії мікроорганізмів рубця. Завдяки цьому він незмінним проходить через рубець і засвоюється у тонкому кишківнику.
Забезпечення корів захищеним метіоніном дозволяє точніше балансувати раціони за амінокислотним складом. Це підвищує продуктивність, покращує склад молока (збільшує вміст білка), поліпшує відтворну функцію, імунітет і загальне здоров’я тварин. Також це сприяє кращому використанню загального протеїну в раціоні, адже дає змогу знизити загальний рівень сирого протеїну без шкоди для продуктивності.
Довідка
Метіонін ‒ амінокислота, що становить 5,5% від загальної кількості незамінних амінокислот у коров’ячому молоці та 2,48-3,32% казеїну. Корови отримують метіонін із білка, що метаболізується, який складається з мікробного та байпасного білків. Метіонін відіграє головну роль у синтезі аполіпопротеїну B та фосфатидилхоліну.