Козиний сир від київської ферми визнано найкращим в Україні

27-28 вересня відбувся найбільший фестиваль сирного мистецтва в Україні ‒ProCheese Awards 2025. Подія об’єднала 36 українських і міжнародних виробників, провідних експертів і понад 4 тис. відвідувачів.
Сировари ‒ від невеликих крафтових господарств до відомих брендів ‒ представили понад 200 видів сиру, а також продуктів і напоїв, що пасують до нього.
Концепцією цьогорічного фестивалю стало поєднання мистецтва моди та сиру.
«І мода, і сир ‒ це про стиль,творчість та смак, ‒ зазначила Оксана Чернова, співзасновниця ProCheese Awards, суддя міжнародних сирних конкурсів, засновниця та тренерка ProCheese Академії. ‒ Як у моді з’являються тренди, так і в сироварінні народжуються нові продукти, поєднання, смакові відчуття. Ми хотіли показати, що сир може бути не лише продуктом на полиці, а й справжнім культурним явищем, об’єктом естетики й натхнення. Для українців сир стає новою мовою, якою можна відкрити нові країни, а Україну ‒ світу».

Фестиваль, організований компаніями Ardis Group і ProCheese Академія, став платформою для національного конкурсу на найкращий український сир. Участь у ньому взяв 81 сир від виробників із різних регіонів країни, у тому числі сироварні з прифронтових територій або ті, що пережили окупацію за час повномасштабного вторгнення.
Переможцем конкурсу став козиний сир «Повня» від ферми-агросадиби «Ясна», що на Київщині.

«Наша сирна візитівка здобула Гран-прі на національному конкурсі сирів, ‒ зазначили в фермі-агросадибі «Ясна». ‒ Це ‒ величезне визнання для маленької та ще зовсім молодої сироварні. Ми вже 2 роки з любовʼю створюємо цей сир, постійно вдосконалюючи його, і ця нагорода ‒ доказ, що праця не була марною».

Ще 37 сирів здобули золоті, срібні й бронзові нагороди.
Золото
- «Сирні мандри» ‒ сир «Том»
- «Мамин сир» ‒ сир «Дарвайка»
- «Чесниківська сироварня» ‒ сир «Чесниківський 50 днів»
- «Доообра ферма» ‒ сир «Бікоз»
- «Сироман» ‒ сир «Трюфель»
- «Європейська сироварня» ‒ сир «Брюност зі смаженим волоським горіхом та в’яленою журавлиною»
Срібло
- «Гарбузовий Рай» ‒ сир «Говерла»
- «ФермерОк» ‒ сир «Посульський»
- «Джерсей» ‒ сир «Швейк»
- «Селиська сироварня» ‒ сир «Селиський»
- «Чізарня» ‒ сир «Довбиш»
- «Доообра ферма» ‒ сир «Легенда»
- «Мамин сир» ‒ сир «Падре Ромжа»
- «Чізарня» ‒ сир «Качота з трюфелем»
Бронза
- «Мольфар» ‒ сир «Рондель»
- «Сирні мандри» ‒ сир «Пікколо»
- «Щедра фермерська родина» ‒ сири «Гауда» й «Монастирський»
- «Чесний сир» ‒ сири «Гауда» та «Раклет»
- «Чесниківська сироварня» ‒ сири «Чесниківський 1 місяць» і «Норберт»
- «Доообра ферма» ‒ сир «Янгол»
- «Косівська» ‒ сир «Качіаковалло»
- «Pastourelle» ‒ сир «Altin Cheese Gold»
- «Cheese Way» ‒ сир «Бакштейн»
- «Селиська сироварня» ‒ сир «Нарцис Карпат»
- «Старий Порицьк» ‒ сир «Чеддер»
- «Джерсей» ‒ сир «Альпа»
- «WineTime» ‒ сир «Джерсі Нуар»
- «Мамин сир» ‒ сир «Феркованя»
- «Сироман» ‒ сир «Віхола»
- «Lel’» ‒ сир «Копчена моцарела міні»
- «Гарбузовий рай» ‒ сир «Годз»
- «Сирне ательє родини Кириленків» ‒ сир «Намазка з козиного сиру»
- «Zinka» ‒ сир «Козячі штучки»
- «Сирні мандри» ‒ сир «Львівський чеддер кавовий»
Оцінювали національний конкурс сирні експерти з України й країн Європи за критеріями, що відповідають міжнародним стандартам.