Структурні вуглеводи в організмі жуйних розщеплюються по-різному
В організмі жуйних структурні вуглеводи піддаються розщепленню по-різному, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Коефіцієнти перетравності геміцелюлози сумішки тритикале + горошок панонський у організмі овець відповідають рівню 70-85%, целюлози ‒ 47-80%, а лігніну ‒ максимум 25% залежно від фази скошування.
Целюлоза має стійкіший зв’язок із лігніном, що й спричиняє нижчий процес гідролізу цієї органічної речовини, а лігнін узагалі, як показують лабораторні дослідження, піддається розщепленню частково. У результаті розпаду целюлози й геміцелюлози утворюються моноцукри, частина яких зброджується та продукує органічні кислоти.
Установлено, що оцтова кислота пов’язана з умістом жиру в молоці, а пропіонова ‒ з умістом білка. Підвищення вмісту крохмалю в раціоні призводить до перевищення молочнокислого бродіння в рубці. Молочна кислота всмоктується повільніше, ніж інші органічні кислоти, і як наслідок ‒ рН рубцевої рідини зміщується в бік кислої реакції. А це пригнічує життєдіяльність протеолітичних мікроорганізмів і підвищує ‒ інфузорій, для яких саме крохмаль ‒ сприятливе середовище життєдіяльності.
Збільшення кількості інфузорій сприяє амілолітичній і целюлозолітичній активності мікроорганізмів, розщепленню геміцелюлози, целюлози й лігніну.
Як повідомлялося, в Італії раціони корів відрізняються залежно від регіону.