Овочі-Ягоди-Сад

Овочі у серпні стримали інфляцію, але цей потенціал вичерпується

Овочі у серпні стримали інфляцію, але цей потенціал вичерпується

У серпні 2025 року споживчі ціни в Україні знизилися на 0,2% проти липня. Локомотивом цього процесу стали продукти харчування, зокрема овочі та фрукти. У вересні вони ще стримуватимуть інфляцію, однак їхній потенціал поступово вичерпується.

Про це повідомляє пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з посиланням на дані Держстату.

За словами в.о. директора Інституту Юрія Лупенка, найбільше подешевшали овочі – на 12,7%, та фрукти – на 10,2%.

Науковець підкреслив, що цьогорічна динаміка відрізняється від 2024 року: торік у серпні ціни на овочі зросли на 5,2%, тоді як падіння на 19,6% відбулося ще в липні. Нині очікуваний урожай овочевих культур перевищує минулорічний лише на 5,3%, тому у вересні суттєвих цінових змін не прогнозується.

За даними моніторингу Міністерства фінансів, у середині вересня ціни на моркву, буряк та огірки залишалися стабільними, на капусту і картоплю продовжувалося зниження, а на цибулю, часник, помідори й перець відбувалося невелике зростання.

«Овочеві культури і у вересні 2025 року стримуватимуть інфляцію, однак їхній потенціал поступово вичерпується. Водночас по інших товарах, за винятком одягу і взуття, інфляційні очікування ймовірно зростатимуть», – підсумував Лупенко.

Читайте також: Інфляція сповільнюється: овочі дешевшають, фрукти подорожчали через заморозки