Рівень самозабезпечення України свининою стабільний

Протягом першої половини цього року пропозиція промислової свинини зменшилася на 15%, а загальна ‒ на 10%. Водночас рівень самозабезпечення України цим видом м’яса стабільний.
На цьому наголосила керівниця аналітичного відділу асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська
«Рівень самозабезпечення України свининою залишається на досить високому рівні вже тривалий час. Так, скорочення виробництва є, але й показник від цього не надто сильно втрачає», ‒ зауважила вона.
За словами експертки, 2024 рік завершився 21%-м зниженням середньої ціни закупівлі свиней живою масою проти попереднього року (59,4 грн/кг із ПДВ). Однак у січні-серпні 2025 року середня ціна відновилася до 86,1 грн/кг. Цьогоріч ринок демонструє меншу волатильність, а сезонність вже не єдиний вирішальний чинник.
«Ситуація, що склалася, й обережність, із якою оператори підійшли до цього року, найімовірніше, дасть можливість набагато спокійніше пережити традиційний осінній спад цін», ‒ вважає Олександра Бондарська.
Як повідомлялося, за імпортом свинини Україна може завершити цей рік із показниками 2023-го.