Птиця найкраще засвоює органічний селен

Симбіоз вітаміну Е та селену стимулює утворення глутатіонпероксидази ‒ важливого складника системи антиоксидантного захисту організму птиці. Селен уводять у раціон у неорганічній формі у вигляді селеніту селену чи селеніду, або ж у органічній формі селен-амінокислот. Останні більш доступні для організму птиці, пише журнал «Наше птахівництво».
Застосування органічних форм селену набуло значного поширення в птахівництві Бразилії. Дослідженнями доведено, що на масу яєць, жовтка й білка не впливали рівні вітаміну Е та селену в раціоні курей-несучок віком від 28 до 40 тижнів. Але старша вікова категорія племінного поголів’я проявляла чітку залежність наведених показників від умісту вітаміну Е в раціоні й джерел селену.
Найкраще засвоюється органічний селен, а після абсорбції його вплив подібний до амінокислоти сірки.
Уведення селенопротеїнів у раціон підвищує вміст селену в яйцях і стимулює накопичення в них вітаміну Е.
Оптимальні рівні селену дозволяють підтримувати на необхідному рівні антиоксидантні функції вітаміну Е та стимулювати виводимість запліднених яєць завдяки активізації антиоксидантної системи, бо остання напряму покращує використання поживних речовин. Достатня кількість вітаміну Е в раціоні ‒ запорука відсутності надлишку абдомінального жиру в тушках.