Названо переваги сої як попередника озимого ріпаку

Україна щороку збільшує посіви сої. Це не лише про ринок і попит, а й про гнучкість у сівозмінах. Чим більше сої в структурі господарства, тим легше знайти під неї місце в комбінації з ріпаком. Соя дає змогу встигнути з сівбою ріпаку навіть у вересні, коли після пшениці поле ще тільки починають готувати. У поєднанні з гібридом інтенсивного росту (MSL або Ogura) це дозволяє ріпаку швидко сформувати розетку та впевнено перезимувати.
На цьому наголошує Інна Ракул, кандидат сільськогосподарських наук, науковий співробітник із селекції та генетики сільськогосподарських культур селекційно-дослідної станції ТОВ «ДСВ-Україна».

«Раніше сою збирали пізніше і після неї вже важко було встигнути з ріпаком. Сьогодні завдяки ранньостиглим сортам та теплішій осені соя часто сходить з поля вже на початку вересня. Це означає, що поле ще встигає підготуватися, ріпак можна посіяти у вересні, і навіть такі пізніші посіви за достатньої вологи формують достойний урожай»,
– зазначає Інна Ракул.
Соя, як попередник ріпаку має щонайменше п’ять агрономічних переваг:
- чисте поле після сої (завдяки ґрунтовим гербіцидам або міжрядним обробкам);
- азот у ґрунті (до 30–50 кг/га доступного N після бульбочкових бактерій);
- краща структура ґрунту (менше ущільнення, глибші капіляри);
- менше хвороб (відсутність фітопатогенів спільних для Brassica);
- раннє збирання (особливо в Лісостепу) дозволяє вкластися в посівне «вікно».
Отже, за словами науковиці, це вже не експеримент, а практична стратегія, яку все частіше застосовують господарства в Україні.
«Не забуваємо про осінній захист озимого ріпаку. У вересні-жовтні ріпак особливо вразливий до хрестоцвітих блішок, ріпакового трача, прихованохоботників. Одна інсектицидна обробка восени зберігає листкову поверхню і форму розетки, що прямо впливає на перезимівлю й врожай»,
– додає Інна Ракул.
ДСВ – Інновації для Вашого успіху!