В Австралії та Новій Зеландії розглядають продаж фіолетових ГМ томатів

В Австралії та Новій Зеландії розпочали консультації щодо можливості продажу генетично модифікованих фіолетових томатів.
Про це повідомляє RNZ з посиланням на організацію Food Standards Australia New Zealand (FSANZ).
За даними відомства, томати містять гени рослини ротики (Antirrhinum majus, Del та Ros1-N), які стимулюють вироблення синіх пігментів, надаючи шкірці та м’якоті фіолетового забарвлення. Якщо проєкт схвалять, такі плоди продаватимуть свіжими або як інгредієнт у перероблених продуктах – від в’ялених томатів до паст.
«Наша оцінка безпеки не виявила жодних ризиків для здоров’я чи безпеки від вживання цих томатів. Вони такі ж безпечні, як і традиційні сорти», – заявила генеральна директорка FSANZ Сандра Катберт.
Вона уточнила, що це вже шостий ГМ-продукт, який оцінюють у спільному процесі з Міністерством охорони здоров’я Канади. Якщо продаж погодять, продукція з цих томатів повинна буде маркуватися як генетично модифікована, відповідно до харчового кодексу Австралії та Нової Зеландії.
Дозвіл стосуватиметься лише використання плодів у їжу. Можливість їх вирощування в Австралії розглядає Gene Technology Regulator, а в Новій Зеландії – Environmental Protection Authority. Імпорт насіння підпадає під окремі вимоги біобезпеки.
Громадське обговорення триватиме до 10 вересня.
Читайте також: У США попит на фіолетовий томат перевищив пропозицію