Агрономія

Генетичний потенціал сучасних сортів пшениці озимої використовується тільки на 30-50% – науковець

Генетичний потенціал сучасних сортів пшениці озимої використовується тільки на 30-50% – науковець

Наукові дослідження свідчать, що біологічна врожайність сучасних сортів пшениці озимої становить понад 12 т/га, а фактичний урожай у виробничих умовах – зазвичай 4-6 т/га, тобто їх передбачений генетичний потенціал використовується тільки на 30-50%.

Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Микола Солодушко (ДУ Інститут зернових культур НААН).

Також за результатами багаторічної наукової та практичної діяльності встановлено, що в районах недостатнього зволоження для вирощування високих і сталих урожаїв пшениці озимої першочергове значення має здійснення заходів, які забезпечують максимальне нагромадження та збереження вологи в ґрунті до початку сівби – одного з найважливіших чинників одержання своєчасних сходів та створення нормальних умов для перезимівлі посівів.

«Як відомо, в степовій зоні найкращою продуктивністю та морозостійкістю характеризуються рослини пшениці, які до завершення осінньої вегетації встигли утворити 3-5 пагонів. Для формування такої їх кількості необхідно, щоб період осінньої вегетації тривав близько 55-65 діб, а сума накопичених ефективних температур становила 250-300 °С. Протягом цього часу рослини встигають нагромадити до початку зими достатню кількість пластичних речовин, внаслідок чого вони краще протистоять несприятливим умовам зимового та ранньовесняного періодів»,

– зазначає Микола Солодушко.

Нагадаємо, українські аграрії вже зібрали майже 20 млн тонн зернових і зернобобових.