Овочі-Ягоди-Сад

Житомирські фермери розповіли, як оптимізувати ґрунтову вологість для картоплі

Житомирські фермери розповіли, як оптимізувати ґрунтову вологість для картоплі

Віктор Рибалко, заступник керівника ФГ «Аделаїда» на Житомирщині, розповів про оптимальні умови зрошення і захисту картоплі від хвороб у сезоні 2025 року. Особлива увага приділяється контролю вологості ґрунту за допомогою танзіометрів і вибору ефективних фунгіцидів під впливом погодних умов.

Про це повідомляє ютубканал «Агріко Україна».

Віктор Рибалко пояснив важливість правильного балансу води та повітря в ґрунті для росту картоплі. В його словах прозвучало ключове пояснення: «Якщо повітря в ґрунті немає – картопля просто перестає споживати воду».

Фермери показали реальні графіки показників танзіометрів на глибині 20 см і 40 см, за період з 1 червня по 15 серпня. Дані свідчать, що у посуху рослина активно споживає вологу, але після перегріву листостеблової маси розвиток сповільнюється, а температурні коливання ґрунту стають значними, що може знизити врожайність.

Обговорення на засіданні Дискусійного клубу Української асоціації виробників картоплі фокусувалося також на ризиках фітофторозу та бактеріозів у перезволоженому середовищі. Наголошувалося на важливості вибору фунгіцидів із високим показником LogP (спорідненість з воском), наприклад, аметоктродин‑контейнерні препарати на зразок Orvego чи Enerwin. Саме ці засоби мають найвищу стійкість до змивання дощами і краще працюють у системах зрошення.

Представили цифрову платформу Xarvio, яка дозволяє інтегрувати метеодані, відстежувати вплив поливу та погодних явищ на ризик розвитку фітофторозу, автоматично розраховувати можливі інтервенції фунгіцидами у разі загрози зараження.

Читайте також: Зрошення картоплі на Житомирщині: фермер обрав барабанні машини