
Продукт на основі середньоланцюжкових жирних кислот і рослинних екстрактів — альтернатива антибіотику
Стрептокок під контролем

Продукт на основі середньоланцюжкових жирних кислот і рослинних екстрактів — альтернатива антибіотику.
На стрептококову інфекцію хворіє значна кількість свиней майже на всіх свинофермах не лише України, а й усього світу, завдаючи великих економічних збитків. Тривалий час фахівцям вдавалося контролювати цю інфекцію, але стає все масштабнішою проблема антибіотикорезистентності бактерій до лікувальних препаратів.
Збудник S. suis через значне поширення набуває все більшої стійкості до антибіотиків. Ураховуючи важливість і небезпеку цього збудника для свиней, також потрібно враховувати, що збудник стрептококозу є зоонозом, тобто здатний іноді передаватися від тварин до людини. Препарати, які ще кілька років тому були ефективними, сьогодні втрачають свої позиції, а їх використання вимушено обмежується.
Здебільшого антибіотикорезистентність розвивається через неправильне застосування антибіотиків як під час лікування чи профілактики захворювань, так і використання їх як стимуляторів росту.
Інфекція та прибутковість ферми
Патогенний стрептокок і гемофільна інфекція є серйозними захворюваннями, які можуть сильно впливати на здоров’я та виживання свиней на фермі. Ці захворювання можуть призвести до втрати апетиту, зниження молочної продуктивності, збільшення смертності, затримки росту й розвитку свиней, що відбивається на рентабельності ферми.

Стрептококова інфекція може призвести до розвитку пневмонії, маститу, сепсису й інших захворювань. Гемофільна інфекція може спричинити пневмонію, а також артрит, мастит й інші захворювання. Обидві хвороби передаються через контакт із хворою твариною або через забруднені поверхні й предмети.
Оскільки ці захворювання становлять серйозні проблеми зі здоров’ям і призводять до смертності свиней, вони можуть значно знизити виробничу потужність і спричинити значні втрати від смертності та недорозвитку тварин. Це сильно впливає на рентабельність свиноферми, оскільки менша кількість здорових тварин значно знижує продуктивність і доходи ферми. Тому для збереження рентабельності свиноферми важливо вживати заходів для запобігання поширенню цих інфекцій і вчасно діагностувати й лікувати захворювання у свиней.
Як відбувається зараження
Багато видів Streptococcus suis можна знайти в здорових свиней у різних органах. Збудник хвороби в основному — в мигдаликах, кишківнику, статевих шляхах. Streptococcus suis впливає на перебіг менінгіту, ендокардиту, сепсису, артриту, а також може спричинити раптову смерть.
Зараження здорових тварин може відбуватися під час завезення нових тварин на ферму. Зовні вони матимуть цілком здоровий вигляд, але вже можуть бути переносниками захворювання. Зараження поросят може трапитися від свиноматки впродовж опоросу. Окрім того, вірулентність може бути посилена через наявність РРСС, цирковірусу, мікоплазми гіопневмонії, мікотоксинів, поліовакцинації.
Симптоми хвороби найчастіше проявляються у поросят віком 37–70 днів — висока температура, артрит, порушення координації руху, раптовий падіж групи тварин.
Контроль захворювань
Зазвичай Streptococcus suis зберігається у воді, пилу і фекаліях. В органічній речовині та воді бактерія може вижити понад тиждень. Наявність безсимптомних носіїв ускладнює лікування, що робить підтримку збалансованого стану здоров’я свиней метою заходів контролю.
Історично боротьба із цим захворюванням здійснювалася шляхом застосування протимікробних препаратів у свиноматок і поросят, в основному амоксициліну в кормах.
Вакцинація — ще одна стратегія боротьби з інфекціями Streptococcus suis. Проте висока мінливість видів і штамів, а також розбіжності між різними місцями проживання роблять цей спосіб контролю, як і раніше, не дуже ефективним.
Заходи боротьби: строгий гігієнічний і санітарний контроль під час опоросу, підтримання оптимальної щільності посадки, забезпечення необхідної кількості молозива, яке поросята отримують одразу після народження, а також уникнення надмірно вологого середовища.

Натуральні кормові добавки
Іспанська компанія Liptosa є лідером у розробленні стратегій боротьби зі стрептококами у свиней із додаванням харчових добавок. Розвиток лінійки продуктів LIPTOSA EXPERT STREPT ознаменувала поворотний момент у застосу ванні середньоланцюжкових жирних кислот і рослинних екстрактів як альтернативи амоксициліну.
LIPTOSA EXPERT STREPT знижує інфекційне навантаження на ферми, зводячи до мінімуму виведення збудника з травного тракту, а також із секретів інших органів.
Продукція цієї лінійки складається з частин рослин і екстрактів рослин разом із моноі поліненасиченими жирними кислотами, які забезпечують протимікробний ефект проти грампозитивних бактерій. Крім того, рослини відіграють важливу протизапальну і імуномодуляційну роль в організмі тварини. Серед жирних кислот і їх гліцеридів, лауринова кислота разом із монолауріном є найважливішими в складі кормових добавок.
Монолаурін виділяється як одна з найефективніших жирних кислот з антимікробними властивостями. Ще одна нова функція LIPTOSA EXPERT STREPT — додавання екстрактів і ефірних олій, які сприятимуть постачанню активних інгредієнтів в інші органи. Наприклад, олія м’яти для поліпшення реакції проти пневмотропних штамів.
LIPTOSA EXPERT STREPT доступний як у вигляді преміксів, так і в рідких формах для вживання з кормом і питною водою. У свиноматок він допомагає домогтися повної заміни антибіотиків у період вагітності й пологів і знижує виведення S. suis, зводячи до мінімуму ризик вертикального і горизонтального зараження. Крім того, це сприяє контролю Clostridium spp і E. coli.
У поросят введення добавки знижує ризик горизонтального зараження S. suis і дає змогу контролювати інші патогенні бактерії, такі як E. coli, Clostridium тощо. LIPTOSA EXPERT STREPT також сприяє кращому розвитку травного тракту й правильному балансу мікробіоти.
LIPTOSA EXPERT STREPT L поєднує ефективну протимікробну і підкислювальну дію з потужним імуностимуляційним і протизапальним ефектом. Активні і нгредієнти в складі препарату підходять для профілактики захворювання і гарантують лікування хвороби в критичних фазах, зокрема в період відлучення від свиноматки, на початкових етапах хвороби тощо.
Одночасне введення обох продуктів із питною водою й кормом збільшує ймовірність успіху, забезпечує більшу ефективність програми контролю S. suis і зводить до мінімуму використання антибіотиків, зокрема й контролює втрату апетиту, що дуже часто трапляється в молодих тварин.
Статтю надала компанія «Агротрейдхім»
