Овочі-Ягоди-Сад

Насіння перцю грає вирішальну роль у якості врожаю, – фермерка

Насіння перцю грає вирішальну роль у якості врожаю, – фермерка

Частка насіння у сукупних витратах на сезон при вирощуванні солодкого перцю складає всього 10-15%. А майбутній врожай від нього залежить більше, ніж повністю.

Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» написала Катерина Олійник, засновниця господарства «Кучерява фермерка» (Вінницька область).

«Якщо з якихось причини ви обрали неправильне насіння, точно отримаєте проблему у першому ж сезоні», – попередила вона та закликає ніколи не заощаджувати на насінні, яке несе у собі інформацію про весь досвід росту перцю з самого початку його історії.

«Вирощування перцю в Україні – спроба обдурити природу, бо він походженням з Латинської Америки, де переважають тропічні ліси, дуже висока вологість і майже вічне літо, – розповіла фермерка. – Перець – багаторічна культура, тож уявіть собі п’ятирічні зарості, густо вкриті дрібними різнокольоровими плодами. Ми ж відірвали його від рідного середовища, перенесли в наш помірний, часом суворий клімат із посушливим літом і прохолодною зимою та намагаємось витягнути з культури урожай».

Роки селекції зробили своє діло: перець перестав бути дрібним, став гарним та великим, отримав товсту стінку, переважна частина сортів втратила капсаїцин (пекучість). Крім того, селекціонери вплинули на період плодоношення цієї культури, а вирощування перцю з розсади стало способом отримати швидший урожай.

Читайте також: Органічний перець потребує обробки препаратами кожні 7-10 днів