Кількість холодових годин для нормального розвитку полуниці скорочується

Мінімальним порогом холодних годин для доброї зимостійкості при виробництві полуниці вважається 600, але щороку цей рівень досягається все пізніше.
Про це йдеться у статті журналу «Садівництво по-українськи».
Вміст цукру в рослині та кількість годин охолодження є ключовими для якості врожаю. Необхідна кількість годин холоду (<7°C) залежить від сорту. У Нідерландах у 2020 році поріг 600 годин холоду було досягнуто лише на початку грудня. Однак оптимальним періодом збирання рослин за вмістом цукру є листопад. Це створює невідповідність між необхідною кількістю годин охолодження та рівнем цукру в кореневій системі для правильного зберігання.
Недостатня кількість холодових годин у 2021–2023 роках у Київській та Полтавській областях призводила до того, що кущі сорту Клері давали нерівномірний врожай, а ягоди мали деформації через низьку якість пилку.
Тоді як надмірна кількість холодових годин, як у цьому сезоні, сприяє надмірному вегетативному росту та знижує загальну врожайність. Тому важливо знайти метод зберігання саджанців, що потребуватимуть менше годин холоду, без втрати якості врожаю, кажуть експерти.
Оптимальна кількість холодових годин для сортів, популярних в Україні
Сорт | Оптимальна кількість холодових годин |
Мурано | 600–800 |
Мальвіна | 600–800 |
Альба | 700–900 |
Джолі | 700–900 |
Полка | 700–900 |
Клері | 800–1000 |
Роксана | 800–1000 |
Хоней | 800–1000 |
Сирія | 900–1100 |
Флоренс | 900–1100 |
Азія | 1000–1200 |
Соната | 1000–1600 |
Ельсанта | 1000–1600 |