Овочі-Ягоди-Сад

Кількість холодових годин для нормального розвитку полуниці скорочується

Кількість холодових годин для нормального розвитку полуниці скорочується

Мінімальним порогом холодних годин для доброї зимостійкості при виробництві полуниці вважається 600, але щороку цей рівень досягається все пізніше.

Про це йдеться у статті журналу «Садівництво по-українськи».

Вміст цукру в рослині та кількість годин охолодження є ключовими для якості врожаю. Необхідна кількість годин холоду (<7°C) залежить від сорту. У Нідерландах у 2020 році поріг 600 годин холоду було досягнуто лише на початку грудня. Однак оптимальним періодом збирання рослин за вмістом цукру є листопад. Це створює невідповідність між необхідною кількістю годин охолодження та рівнем цукру в кореневій системі для правильного зберігання.

Недостатня кількість холодових годин у 2021–2023 роках у Київській та Полтавській областях призводила до того, що кущі сорту Клері давали нерівномірний врожай, а ягоди мали деформації через низьку якість пилку.

Тоді як надмірна кількість холодових годин, як у цьому сезоні, сприяє надмірному вегетативному росту та знижує загальну врожайність. Тому важливо знайти метод зберігання саджанців, що потребуватимуть менше годин холоду, без втрати якості врожаю, кажуть експерти.

Оптимальна кількість холодових годин для сортів, популярних в Україні

СортОптимальна кількість холодових годин
Мурано600–800
Мальвіна600–800
Альба700–900
Джолі700–900
Полка700–900
Клері800–1000
Роксана800–1000
Хоней800–1000
Сирія900–1100
Флоренс900–1100
Азія1000–1200
Соната1000–1600
Ельсанта1000–1600