Індія стала експортером переробленої картоплі завдяки новим сортам

У 2024–25 фінансовому році в Індії виробили 4,859 млн тонн картоплі, понад 25% якої пішло на переробку.
Про це з посиланням на дані уряду повідомляє Etv Bharat.
Ще у 2004–05 році виробництво переробленої картоплі в країні було менше 100 тис. тонн, а площі під потрібні сорти займали лише 4 тис. га. За два десятиліття виробництво зросло в понад 10 разів – до 1,15 млн тонн на площі близько 37 тис. га.
Лідером з вирощування переробної картоплі став штат Гуджарат, який забезпечує харчову промисловість всієї країни сировиною для виробництва картопляних чипсів, фрі та заморожених снеків. У 2024–25 році тут зібрали 4,859 млн тонн картоплі, з яких понад 25% пішло на переробку.
З картоплі для переробки у штаті близько 60% використовується для виготовлення чипсів, а близько 40% – для картоплі фрі. Основними районами виробництва є Сабарканта, Араваллі та Банасканта, де у 2024–25 роках вирощували картоплю на площі понад 119 тис. га. Загальний урожай склав 3,8 млн тонн, середня врожайність – 32,36 т/га.
Зростання виробництва переробної картоплі пов’язують із державними програмами підтримки фермерів у штаті. Важливу роль у розвитку відіграли сучасні сховища з охолодженням. Північний регіон Гуджарату став ідеальним для вирощування сортів, придатних для фрі та чипсів, завдяки родючим ґрунтам, сприятливому клімату та сучасним технологіям.
Тут культивують сорти Lady Rosetta, Kufri Chipsona та Santana – з високим вмістом сухої речовини і низьким рівнем цукру, що забезпечує хрусткість і золотистий колір картоплі фрі. Цю картоплю постачають на заводи з переробки, у заклади швидкого харчування, а також експортують, переважно до країн Близького Сходу.
Читайте також: Китай витісняє США та Канаду з ринку картоплі фрі в Азії