Цього сезону фахівці рекомендують не нехтувати десикацією

Попри непередбачувані умови поточного агросезону вегетація озимих добігає кінця, і в окремих регіонах уже відбуваються жнива. Водночас погодні та інші виклики суттєво вплинули на розвиток культур і формування якісних та кількісних показників урожайності. Й щоб нівелювати деякі з них, фахівці компанії Ukravit рекомендують не нехтувати десикацією.
«Забур’яненість, без сумніву, стала однією із ключових проблем поточного агросезону. Впродовж вегетації сегетальна рослинність конкурувала з культурами за життєво важливі ресурси, опосередковано провокувала поширення хвороб та шкідників і чинила алелопатичний тиск на посіви. Не меншою проблемою вона є й під час жнив: забур’яненість полів внаслідок економії на гербіцидних обробках та вплив погодних умов ускладнюють пряме комбайнування, збільшують технологічні втрати збіжжя при збиранні та спричиняють його засмічення. З іншого боку помірні температури та локальні опади кінця червня-початку липня перешкоджали рівномірному дозріванню культур, особливо багатоярусних, а також сприяли розвитку комплексу патогенів. За таких умов якісне комбайнування врожаю неможливе без десикації: цей технологічний прийом вирішить відразу декілька завдань – дозволить знищити бур’яни, зокрема проблемні види, прискорить дозрівання зерна і зробить його рівномірним та допоможе припинити розвиток хвороб, які на момент жнив присутні в посівах»,
– зазначає керівник департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець.
Для якісної десикації зернових, ріпака, гороху та інших культур Олександр рекомендує обрати продукт Десикант Ейр (дикват іон, 200 г/л). Дикват іон діє на рослини через листя, викликаючи відхилення електрона у фоносинтетичній електрон-транспортній системі від свого звичайного шляху, акцептуючи його від фотосинтетичної пігментної системи. Відновлена речовина реокислюється молекулярним киснем, в результаті чого утворюється високореактивний супероксид-аніон, який володіє сильними фототоксичними властивостями. Він викликає пошкодження клітинних мембран, що призводить до вивільнення внутрішніх елементів клітинних органел і їх повної деструкції і спричиняє повне висихання.
Десикант Ейр пришвидшує дозрівання зернових колосових, ріпака, гороху, соняшника та інших культур, а також знижує вологість зерна та поліпшує його якість, що дозволяє заощадити на післязбиральній доробці. Одночасно він знищує бур’яни в посівах і призупиняє розвиток хвороб. А завдяки спеціальній формулі, розробленій для застосування мультикоптерами, ризик знесення робочого розчину на сусідні культури є мінімальним. Для поліпшення покриття рослин робочим розчином Олександр радить додавати при обробці ад’ювант Інгрес (50-100 мл на кожні 100 л води).
Десикант зареєстрований для застосування мультикоптерами, однак підходить і для проведення десикації наземним методом, що робить його зручним та універсальним рішенням для різних технологій і господарств.