Які вимоги до беконних свиней

Беконний ‒ особливий вид відгодівлі молодняку свиней. Його завдання ‒ отримати молоду, соковиту, ніжну свинину, придатну для виробництва високої якості бекону, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Високоякісний бекон приємний на смак, блідо-рожевого кольору, з добре вираженою мармуровістю, сало рівномірно розподілене по поверхні туші, білого кольору, щільне. На спині та поперековій ділянці сало має бути завтовшки від 15 до 35 мм без шкіри, маса туші ‒ не менше ніж 53 кг і не більш 72 кг, на грудинці ‒ щонайменше 2-3 шари м’яса, беконна пів туша завдовжки ‒ мінімум 75 см.
Бекон не тільки має дуже добрі смакові якості, це ще ‒ високопоживний продукт. Його хімічний склад: азотисті речовини (білки) ‒ 21,7%, жири ‒18,7%, вода ‒ 55,8%.
Залежно від співвідношення м’яса та сала в туші, беконні половинки ділять на 3 сорти. До першого відносять бекон нежирний (найсухіший) із найменшою стандартною товщиною шпигу. До другого ‒ бекон середньої вгодованості. До третього сорту ‒ бекон жирний із найбільшою стандартною товщиною шпигу. Тому беконна відгодівля значно відрізняється від м’ясної.
Для беконної відгодівлі ‒ суворіший відбір молодняку і ретельніший підбір кормів. Беконні свині повинні відповідати таким вимогам:
‒ форми тулуба округлі, спина довга, рівна (допускається незначна опуклість), живіт підтягнутий;
‒ шкіра тонка, без травматичних ушкоджень (ран, подряпин);
‒ відростки спинних хребців промацуються;
‒ жива вага ‒ 70-100 кг;
‒ вік 6-9 місяців;
‒ кнури обов’язково кастровані;
‒ шпиг твердий або напівтвердий завтовшки 2-4 см.
Як повідомлялося, за рідкої годівлі свині збільшують споживання раціонів.