Через кліматичні зміни стає важче зберігати розсаду суниці

У різних регіонах України скорочуються періоди природного охолодження, що впливає на якість збережених саджанців суниці.
Про це йдеться у статті журналу «Садівництво по-українськи».
Українські виробники суниці садової стикаються з різними викликами кліматичних змін та потребою у вдосконаленні методів зберігання саджанців.
Також у західних областях (Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська) через підвищену вологість та часті відлиги під час зимівлі зростає ризик розвитку грибкових захворювань у саджанців.
Потепління та нестабільність погодних умов у періоди збирання та зберігання саджанців тягнуть за собою ранні терміни збору, відсутність тривалого холоду та підвищену температуру під час зберігання.
Так, у Вінницькій та Київській областях у 2023 році збір саджанців розпочався на 2-3 тижні раніше, ніж зазвичай, через аномально теплу осінь. Це призвело до недостатнього накопичення цукрів та гормонів у рослинах, що вплинуло на їхню зимостійкість.
У Дніпропетровській та Запорізькій областях зими останніми роками м’якші, що не дає змоги саджанцям отримати достатню кількість холодових годин. У фермерських господарствах Одеської області через аномально теплу весну саджанці, які зберігалися в холодильниках при температурі +2…+4 °C, почали передчасно проростати. Це ускладнило їх адаптацію після висадки у відкритий ґрунт.
Читайте також: Фермер порадив, який садивний матеріал суниці використовувати