Стінки дріжджових клітин: природний захист

Дріжджі стали невіддільною частиною раціону тварин завдяки багатому поживному вмісту та здатності поліпшувати здоров’я кишківника. У годівлі птиці використовують переважно неактивні, пребіотичні дріжджові продукти, часто у вигляді клітинної стінки дріжджів.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Клітинна стінка дріжджів ‒ складна структура, що забезпечує форму й міцність, складається з різних компонентів, таких як β-глюкани, маннанолігосахариди (МОС), білки, ліпіди та хітин. Зокрема, β-глюкани у внутрішньому шарі й МОС ‒ у зовнішньому ‒ основні активні компоненти, що відповідають за корисні властивості клітинної стінки дріжджів.
Ці два компоненти клітинної стінки дріжджів мають, серед іншого, пребіотичну дію, сприяючи розвитку корисних бактерій, як-от lactobacilli та bifidobacteria.
Використання клітинних стінок дріжджів має на меті зменшити кількість патогенних мікроорганізмів завдяки високому рівню МОС та стимулювати імунну систему за допомогою оптимальному вмісту β-глюканів.
Завдяки специфічній зовнішній структурі, обидва компоненти здатні або зв’язуватися з грамнегативними патогенами, знешкоджуючи їх, або запускати імунні клітини для підвищення захисної здатності.
Як повідомлялося, живі дріжджі підтримують продуктивність молочних корів.