У Нідерландах вирощуватимуть болотні рослини та ягоди

У Нідерландах створили перше харчове болото площею 1 га, де вирощують рогіз, мирику звичайну, водяну м’яту, ягоди та горіхи. Проєкт реалізують на землях Дірка Гравестейна в селі Ауде Лейде.
Про це повідомляє Vilt.
«Молоде листя рогозу можна смажити, суцвіття смачне, а крохмаль із кореня перспективний», – каже учасниця проєкту Хелене Маркус. Водяну м’яту переробляють на песто, мирика звичайна використовується для лимонаду.
Гравестейн надає землю, бо має надлишок угідь і хоче підтримати сталий проєкт. Його поля лежать на 5,5 м нижче рівня моря, тож одночасно тестують відновлення осушених торфовищ.
«У харчовому болоті не буде корів і добрив, рослини саджені за принципами пермакультури», – каже фермер.
Фінансові ризики обмежені завдяки інвестиціям. «Тут не вирощують картоплю, а сушені продукти, чаї й прянощі. Ринок ще формується», – додає Гравестейн.
Проєкт поглинає CO₂, утримує вологу та підвищує біорізноманіття. «Хочемо створити модель для інших фермерів і мережу харчових боліт», – каже Маркус.
Читайте також: У світі зростає попит на органічну українську журавлину