Тваринництво

Як обрати промисловий інкубатор

Вибір промислового інкубатора залежить від масштабу виробництва, доступного бюджету та рівня автоматизації, який потрібен підприємству.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Інкубатори можна розділити за кількома критеріями:

1. За рівнем автоматизації: ручні потребують постійного контролю параметрів і перевертання яєць вручну; напівавтоматичні обладнано механізмом перевертання яєць, але температуру й вологість регулюються самостійно; автоматичні оснащено датчиками й електронним керуванням.

2. За способом циркуляції повітря: з природною вентиляцією ‒ тепло і вологість розподіляються природним шляхом без вентиляторів; з примусовою вентиляцією ‒ вентилятори рівномірно розподіляють тепло й вологість, що підвищує ефективність інкубації.

3. За місткістю: малі ‒ на 10-100 яєць; середні вміщують 100-1000 яєць; промислові ‒ до 100 000 яєць.

При виборі моделі враховують такі критерії: місткість і продуктивність (який обсяг завантаження буде й відсоток виведення здорових курчат), автоматизація процесів (регулювання температури, контроль вологості, вмонтовані датчики CO2, вентиляція й перевертання яєць).

Якщо господарство має великі обсяги виробництва, краще обирати повністю автоматизовані інкубатори, що потребують мінімального контролю.

Також слід звертати увагу на енергоефективність обладнання й додаткові джерела живлення на випадок вимкнення світла.

Матеріали, з яких зроблено інкубатор, також мають значення. Термостійкі та антикорозійні прослужать довше, корпус має легко очищатися.

Крім того, важливо, щоб був захист від перегрівання для запобігання загибелі ембріонів у разі технічних несправностей.