Овочі-Ягоди-Сад

Чому буковинський фермер відмовився від сливи на користь черешні

Чому буковинський фермер відмовився від сливи на користь черешні

Фермерське господарство «Макосад» (Чернівецька область) намагається відмовлятись від виробництва масової продукції, легкої у вирощуванні, зокрема сливи на користь складної, але перспективної для експорту черешні.

Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише Владислав Макаренко, співвласник підприємства

«Сливу ми вирощували певний час, а потім викорчували, – розповів він. – Ми просто втекли з цього ринку. Адже, коли ледве не кожний садівник з мінімальним багажем знань і за мінімальних інвестиційних вкладень просто висаджує силенну кількість гектарів, а через декілька років бере мега-врожаї сливи, – ринок цієї продукції просто миттєво завалюється».

Зовсім інакше складаються ринкові відносини з черешнею, додав фермер. Якщо грушу, також складну культуру, багато садівників Буковини хоча б пробували вирощувати, і вона пішла далеко не у всіх, то черешню навіть не ризикнули закладати, розуміючи, що буде дуже складно, і в них немає шансів добре почуватись у цьому сегменті.

«До того ж внутрішній ринок черешні дуже обвалює сектор домогосподарств продукцією третього класу з присадибної ділянки, яка майже нічого не коштує, але все рівно дуже «фонить» на ринку, – зауважив Макаренко. – Саме тому наш черешневий проект ми намагаємося більше орієнтувати на експорт, тим більше, що на це є запит».

Для того, аби самім вийти на високий рівень виробництва черешні, засновники ФГ «Макосад» неодноразово зустрічалися з фермерами у Німеччині, Нідерландах, Італії, бували в їхніх кооперативах. Минулого літа відвідали великі логістичні центри в Італії, де переробляються тисячі тонн черешні.

Читайте також: Робітників на збір черешні на Вінничині возять за 100 км