Тваринництво

Для міцної й здорової шкаралупи яйця потрібен щільний сосочковий шар

Для міцної й здорової шкаралупи яйця потрібен щільний сосочковий шар

На зовнішню мембрану яйця протягом оогенезу нашаровується карбонат кальцію, який буде шкаралупою. Залежно від кількості сосочків на мембрані яйця структура шкаралупи буде щільною й однорідною або ж матиме прогалини. І навіть за товстої шкаралупи ці прогалини збільшать крихкість яєць, пише журнал «Наше птахівництво».

Цей шар допомагає закріпити кальциновану шкаралупу до підлеглих оболонок, забезпечуючи її загальну міцність і стабільність. Завдяки внесенню в міцність шкаралупи маміллярний шар допомагає захистити ембріон, що розвивається, від фізичних пошкоджень і мікробного вторгнення. Отже, для формування міцної й здорової шкаралупи потрібен щільний сосочковий шар.

Водночас за інкубації яйця засвоєння буде кращим або гіршим залежно від кількості сосочків мембрани. В останні дні розвитку ембріона через сосочковий шар зовнішньої мембрани засвоюється половина кальцію, наявного в шкаралупі яйця.

Пориста мембрана спостерігається, коли під час формування яйця курці бракувало мінеральних речовин. Якщо сосочковий шар пористий, нереально отримати здорове курча, адже не відбудеться реабсорбції поживних речовин. І це не залежить від того, якою завтовшки була шкаралупа.

Дефекти, які найчастіше виникають у структурі шкаралупи у сосочковому шарі, можна виявити за допомогою спеціалізованого овоскопа.

Як повідомлялося, кутикула інкубаційного яйця ‒ суттєвий бар’єр для газообміну.