Експортери харчової продукції зобов’язані пройти реєстрацію у КНР

Українські виробники, які мають намір експортувати деякі види харчової продукції до КНР, мають обов’язково зареєструватися у китайських компетентних органах.
Про це під час онлайн-заходу TREND&HEDGE CLUB повідомила перший секретар з економічних питань Посольства України в КНР Ірина Величко.
Вона нагадала, що вимогу щодо реєстрації виробників харчової продукції Китай ввів на початку 2022 року.
«Процедура реєстрації виробників харчової продукції є спрощеною. Вона стосується тих виробників харчової продукції, які виробляють продукцію з низьким ступенем ризику. Тобто мова йде про упаковані харчові продукти. Мова йде про кондитерську продукцію, вина, різні напої, цукор, олію тощо. Процедури реєстрації китайська сторона диджиталізує та автоматизує за допомогою онлайн-системи», – зауважила Ірина Величко.
Перший секретар з економічних питань Посольства України в КНР акцентувала, що українська Держпродспоживслужба не залучена у процес отримання реєстрації для цих категорій харчової продукції. Тож підприємство повністю проходить ці процедури самостійно, подавши заявку на порталі https://ciferquery.singlewindow.cn/.
За результатами розгляду заяв на реєстрацію ГМА КНР іноземний виробник отримує реєстраційний номер в КНР. Термін дії реєстрації визначає ГМА КНР. При ввезенні на територію Китаю харчової продукції слід зазначати на внутрішній та зовнішній упаковці продукції реєстраційний номер підприємства в КНР або реєстраційний номер дозволу компетентного органу країни походження.
Нагадаємо, Китай міг би стати перспективним ринком для українського цукру.