Тваринництво

На якості шкаралупи яйця дуже позначаються мікотоксини в кормах птиці

Якість шкаралупи яйця надзвичайно знижує наявність мікотоксинів у кормах, токсичність кормів, спричинена іншими етіологічними чинниками,

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Афлатоксин, ДОН, фумонізин, Т2 знижують біодоступність кальцію внаслідок погіршення виробництва ферментів у кишківнику та засвоєння поживних речовин.

Крім того, мікотоксини (афлатоксини й охратоксини) можуть впливати на подальший метаболізм через свій нефротоксичний ефект. Сприяючи виведенню кальцію, вони порушують його обмін.

Обмін речовин вітаміну D3, необхідного для утворення оболонки яєць, також відбувається в печінці. До того ж цей орган забезпечує більшість ліпідів, що утворюють жовток, і ліпопротеїни, необхідні для транспортування кальцію в яйце.

Нагадаємо, мікроклімат у пташнику також впливає на якість шкаралупи яєць.