Тваринництво

Цікавий досвід німецьких фермерів, про який розповіли на Міжнародному форумі «Молочна ферма»

Як створити топове стадо

Як створити топове стадо
Під пильним контролем SenseHub

Цікавий досвід німецьких фермерів, про який розповіли на Міжнародному форумі «Молочна ферма».  

Всеукраїнський практичний форум «Молочна ферма: здорове поголів’я — важливість відтворення» цього року став справжнім дискусійним майданчиком професіоналів молочної галузі, джерелом нових ідей, інновацій та ефективних рішень. Зокрема засновник компанії «Чуб Агроконцепт» Олег Чуб, який послідовно впроваджує новітні технології в роботу молочних ферм, поділився своїми враженнями від відвідин німецької ферми To nsfeuerborn GbR в землі Північний Рейн-Вестфалія, яка станом на осінь 2024 року була найбільш високопродуктивною у Німеччині. Їхній досвід цікавий насамперед тим, що фермеру вдається мати щодня в середньому від кожної з 865 корів по 47 л білого молока за високих інших показників. До речі, середня вага їхніх дійних корів становить 765 кг. Приклад цього підприємства показує, що велика корова — це також і велика продуктивність. Звісно, для її досягнення багато значить і умови утримання, і годівля, і професійний менеджмент. Ось на цих аспектах і зупинився у своїй доповіді пан Чуб. 

Бальзам для рубця 

На фермі Tonsfeuerborn GbR за 305 днів лактації корів загальний надій становить 14 500 л. Дехто скаже: що у цьому дивного? Адже й на вітчизняних фермах багато хто стільки отримує. За словами Олега Чуба, німецька кардинально відрізняється кількістю спожитого основного корму — всього 10 кг на день. «Це не кормосуміш — це бальзам для рубця. Дуже мало концентрованих кормів, багато перетравної клітковини. Середнє споживання корму дійними коровами становить близько 27 кг сухої речовини, конверсія корму — 1 : 1,7. На більшості наших вітчизняних ферм корови споживають усього 21–22 кг. Ось і наш надпотужний резерв! Щоб українські корови споживали б 27 кг сухої речовини корму та за конверсії 1,5 — це додатково плюс 7,5 л молока щодня від кожної корови. Або на 1000 корів за рік це додаткові 60 млн гривень». 

Тривалість господарського використання корів цього стада — 4–4,5 лактації. Як зазначив доповідач, «… колись нас у Німеччині навчали: до 60 дня лактації допустимо вибуття 2–4% корів. Натомість, згідно з моїм опитуванням, на більшості наших ферм до 60 дня лактації вибуває 7–12%, у деяких доходить і до 20% навіть. До того ж, на жаль, зазвичай вибраковують найпродуктивніших корів. Від таких показників виграють тільки виробники ковбас. Тобто є над чим попрацювати технологам, ветлікарям, консультантам, власникам — усі повинні бути в одному човні. Система моніторингу здоров’я, відтворення та комфорту є помічником у досягненні цієї мети вже на десятках тисяч ферм по всьому світу». 

Важлива правильна заготівля кормів, зокрема силосу. Зазвичай недооцінена роль першої фази силосування, коли через кілька годин після трамбування потрібно герметично накрити плівкою силосну траншею. Інакше солодка і мокра рослинна маса через кілька годин вкривається пліснявою, яка виробляє мікотоксини, гормони тощо. Олег Чуб наводить приклад заготівлі силосу на німецькій фермі: щільно утрамбувавши (250–280 кг сухої речовини в кубометрі), приміром, 40 м траншеї, фермери 20 м маси відразу закривають плівкою у два шари, сіткою та мішками у два ряди в шаховому порядку. Головне — зберегти вуглекислий газ, бо це — найперший і найбільш недооцінений консервант. Таким чином не допускають утворення верхнього прілого шару, який дуже шкодить коровам. 

Ще одна особливість німецької ферми — корови на кілька годин довше лежать і жують жуйку, ніж наші. Тут дуже важлива якість підстилки, адже відомо: чим комфортніше корові, тим довше вона лежить, жує жуйку, а її організм тим часом виробляє молоко. Окрім того, так вони мають менше проблем зі здоров’ям ратиць. На топових німецьких фермах у транзитний період корів зазвичай утримують на солом’яній підстилці або в боксах на сепарованому гної, солом’яному матраці чи інколи на піску. 

Вчасне запліднення 

Середня вага німецьких дійних корів на фермі — 765 кг. Німці постійно контролюють вагу, зважуючи корів на виході з доїльної зали. Як наголошує Олег Чуб, це потужний інструмент керування стадом. 

Вирощування великої корови починається із запліднення. На цій фермі вперше телиць запліднюють у 13–14 місяців живою масою 400–420 кг (а не 350– 360 кг, як у нас). Автоматичне виявлення охоти ізраїльською системою SenseHub, сексована сперма — це використовується. 

Цілеспрямоване інтенсивне вирощування ремонтного молодняку — ще один важливий крок на шляху до отримання екстремально високопродуктивної корови. Молочний період теляти триває три місяці. На піку телички випивають 10 л молока, потім їм повільно зменшують дозу. На другий-третій день  після відлучення телята споживають у середньому до 4 кг комбікорму, який містить близько 16–17% сирого протеїну, захищений ріпаковий шрот і 5% подрібненої соломи. Завдяки такому раціону добовий приріст телят у молочний період — 1,2 кг, а загалом до 11 місяців — не менше як 1 кг. 

Важлива деталь: телята п’ють багато теплої води — завдяки автоматизованій системі випоювання вода для них у вільному доступі. Для маленьких телят вода не менш важлива, ніж молоко: молоко потрапляє в сичуг, а комбікорм — у «сухий» рубець. Виходить, замкнене коло: щоб комбікорм розщеплювався, йому бракує вологи, тому телята не хочуть його їсти. Ось чому потрібно багато води. 

Окрім того, групове утримання телят підвищує споживання комбікорму — після відлучення у віці 65 днів замість 1,5–2 кг можна реально досягнути споживання ними 3–3,5 кг комбікорму, що є основою для отримання дешевших і вищих добових приростів. Також важливим є контроль здоров’я, бо теличка, яка один раз перехворіла в молочний період, не буде високопродуктивною коровою. Тому технічні засоби контролю здоров’я телят — вушні датчики SenseHub стають надійними помічниками тваринників, зокрема й в Україні. Тим же тваринникам, які утримують телят молочного періоду на автоматизованому випоюванні, важливо користуватися моніторингом здоров’я, який зазвичай має бути в системі керування автонапувалкою. 

Отже, чи можливо в наших умовах отримати велику високопродуктивну корову? Розрахунки Олега Чуба, основані на принципі кореляції живої маси корів та продуктивності, доводять, що — так. «У нас є багато стад, де середня жива маса корів 600 кг, які споживають корму 3,5% живої маси, тобто 21 кг. За конверсії корму 1,5 стеля продуктивності цих корів — 31 л/добу білого молока. Якщо ж корови більші, вони споживають 24 кг сухої речовини, за конверсії корму 1 : 1,7 така корова може давати 41 л/добу. І, нарешті, корова вагою 750 кг за інших сприятливих обставин (генетика, інтенсивне вирощування, комфорт, годівля) може споживати 27 кг сухої речовини й давати 45 л молока, що за українським базисом становить майже 50 л». 

Ось таким чином наші фермери можуть, як скульптори, «ліпити» майбутню корову. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ