Як навчитися професійно вирощувати картоплю

Вдалий картопляний сезон 2024 року нагадав багатьом аграріям про переваги вирощування картоплі та призвів до збільшення інтересу до цієї культури в 2025 році.

Однак, досвід років показує, що лише небагато з бажаючих вирощувати на своїх полях картоплю після вдалого сезону продовжують це робити в наступні роки. Пояснюється це здебільшого тим, що висока ціна на картоплю в одному році змінюється на низьку в наступні роки. Рятівним кругом для виробника в такому випадку є контрактування картоплі. Здебільшого під переробку, і у випадку українського картоплярства – переробку на чіпси. Іншим перспективним напрямком є миття, чистка і вакуумація. На західній Україні CPG успішно розвиває контракте вирощування картоплі під виробництво крохмалю. В будь-якому випадку, коли мова заходить про контактування картоплі відразу виникає питання її якості.
І тут у новачків виникають питання. Якщо бути до кінця об’єктивними, через зміну клімату питання виникають і давніх знавців картопляної справи. Все тому, що ранні пікові температури в червні, які змінюються проливними дощами, на зміну яким приходить засуха спонукають переглядати напрацьовані схеми вирощування картоплі.
Якщо діяти за роками незмінними схемами, з великою ймовірність може виявитися, що картопля не відповідатиме показникам якості переробника і її в кращому випадку вдасться реалізувати на базари, а в реальному – здати на крохмаль, але не як законтрактовану з високим вмістом крохмалю, а за мінімальною ціною.
Саме тому учасники Української Асоціації Виробників Картоплі (УАВК), яка цього року відзначатиме 15 років розуміють важливість якості, об’єднали зусилля та за партнерства свого учасника – Агріко Україна на базі Інституту картоплярства проводять Дискусійні клуби УАВК.

Виконавча директорка УАВК Ольга Самойліченко розповіла про особливості та переваги таких зустрічей.
«Зараз в інформаційному просторі дуже багато публікацій, відео стосовно вирощування картоплі. Великою мірою це тому, що українці, особливо пенсійного віку, звикли вирощувати картоплю на власних городах. Авторами тих публікацій зазвичай є люди мало дотичні до професійного виробництва картоплі.
Наші ж зустрічі – для тих, хто займається картоплею професійно. УАВК об’єднує професійних виробників, діяльність яких напряму впливає на продовольчу безпеку України. Підхід агрохолдинхів, фермерських господарств -це не про процес у вигляді проведених на городі вихідних, це про результат – врожайність та якість. Маючи десятки років досвіду у вирощуванні картоплі учасники УАВК бачать потребу у пошуку нових підходів, внесенні змін в системи живлення та захисту картоплі. Клімат змінюється, професійне виробництво картоплі неможливе без зрошення, переробка неможлива без зберігання та безтравматичного збирання врожаю, якісну картоплю можливо виростити лише вчасно вберігаючи її від стресів, вчасно підживлюючи.
Дискусійні клуби УАВК мають на меті допомогти українським виробникам картоплі навчитися вирощувати гарні врожаї якісної картоплі, збільшити кількість професійних виробників картоплі з тим, щоб в майбутньому формувати хаби доробки та переробка картоплі в Україні.
Вже проведено три зустрічі, на яких розглядалися питання підготовки картоплі до посадки, підготовка грунту та нематоди; посадка картоплі: підготовка насіння, умови посадки, протруювання; система живлення картоплі.

Особливістю є те, що спікерами те експертами зустрічей є картоплярі, агрономи з величезним досвідом вирощування картоплі різного призначення, на різних грунтах, за різних систем зрошення. Кожен з них розповідає особливості вирощування, напрацьовані роками. Також для обговорення окремих тем ми долучаємо представників В2В компаній- учасників УАВК. Таким чином кожен слухач, незалежно від того, де знаходиться його господарство, зможе почути корисну для себе інформацію та вирішити власні проблеми у вирощуванні картоплі.
10 квітня відбулася зустріч, на якій обговорювалися питання живлення картоплі: співвідношення між макро-та мікроелементами, як уникати хвороб за допомогою елементів живлення, як досягнути товарного вигляду картоплі та особливості живлення картоплі різного призначення: ранньої столової, насіннєвої, чипсової, для виробництва картоплі-фрі та крохмалю.
Під час Дискусійних клубів УАВК кожен слухач може задати питання експертам і скористатися можливістю отримати відповідь на питання. Всі бажаючі можуть переглянути відео зустрічей.
УАВК разом з Агірко Україна запрошують всіх навчатися вирощувати якісну картоплю крок за кроком. Наступна зустрічі буде присвячена гербіцидному захисту картоплі, бажаючі можуть зареєструватися за посиланням.
Ольга Самойленко, виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі