Поширенню сальмонельозу сприяють чинники, що негативно впливають на загальну резистентність птиці

Інфікування стада птиці бактеріями роду Salmonella може відбуватися різними шляхами: горизонтальним або вертикальним, пише журнал «Наше птахівництво».
Висока щільність посадки птиці у промислових умовах сприяє швидкому поширенню бактерій.
Поширенню сальмонельозу також сприяє низка чинників, не пов’язаних безпосередньо з інфекціями, але таких, що негативно впливають на загальну резистентність птиці:
‒ порушення технологій утримання й годівлі, недотримання оптимальних умов мікроклімату (неправильний температурний режим, погана вентиляція й накопичення газів у приміщеннях);
‒ антисанітарні умови й бактеріальне забруднення пташників;
‒ недостатня ефективність дезінфекції, дезінсекції та дератизації;
‒ ігнорування правил біобезпеки, відсутність санітарних бар’єрів, як-от дезкилимки та санпропускники.
Крім того, через безконтрольне застосування антибіотиків розвивається стійкість збудників до ліків, що знижує ефективність лікування та призводить до дисбактеріозу й інтоксикації організму.
А стресові чинники значно ослаблюють імунітет птиці, і вона стає уразливішою до інфекцій.
Нагадаємо, для птаховиробників важливо навчитися контролювати сальмонелу.