
Незначне порушення температурних умов та вологості повітря робочої зони на виробництві достатньо швидко може призвести до появи низки небезпечних патогенів
Небезпечні поціновувачі молока

Незначне порушення температурних умов та вологості повітря робочої зони на виробництві достатньо швидко може призвести до появи низки небезпечних патогенів і мікроорганізмів.
Українські молочні підприємства істотно покращили свої виробничі потужності шляхом поступової модернізації. Це суттєво вплинуло на конкурентність молочної продукції загалом. Разом із тим дуже важливим питанням є дотримання стандартів якості у виготовленні та зберіганні готової продукції. Зокрема забезпечення належного санітарно-епідеміологічного стану підприємства та відсутність фізичних, хімічних або біологічних ризиків.
Біологічна загроза
До основних збудників псування молока і молочних продуктів належать бактеріофаги, плісняві гриби. Не варто забувати про маслянокислі та гнильні бактерії, термостійкі молочнокислі палички тощо.
Для належного контролю середовища та мінімізації ризиків появи цих небезпечних патогенів потрібно дотримуватись чітких правил і вчасно застосовувати запобіжні заходи. Зокрема запровадження програми профілактичних дезінфекційних заходів із подальшим контролем середовища повітря робочої зони та поверхонь виробничого обладнання.
Найсприятливішими умовами для розвитку пліснявих грибів є вільний доступ повітря, підвищена вологість, низька температура й кисла реакція середовища.

Деякі з грибів здатні розвиватися за вологості 10–15% і температури близько 9–11 °С. Є види, що розвиваються навіть за умови обмеженого доступу кисню. Разом із цим плісняві гриби можуть бути достатньо стійкими до деяких засобів, якщо вчасно не було проведено належну дезінфекцію за відповідними режимами знезараження.
Не слід також забувати й про термічну обробку — стерилізацію, пастеризацію. Також важлива регулярна обробка обладнання гарячою водою або водяною парою.
Деякі штами кишкової палички здатні спричиняти гострі шлункові токсикоінфекції. Вони вирізняються тим, що продукують термостабільні ентеротоксини та потрапляють у готову продукцію з об’єктів навколишнього середовища. Збільшення їх кількості свідчить про недотримання санітарно-гігієнічних вимог під час одержання й переробки молока.
Крилаті «гості»
Поширеними видами неприпустимих для молочних підприємств паразитарних комах є зелені та сині мухи (з родини Calliphoridae), які є переносниками кишкових інфекцій. Вольфартова та сирна мухи, деякі види калліфорід і острід можуть потрапити практично в будь-яке приміщення через незначні дрібні отвори, відкриті двері або вікна без антимоскітних сіток.
Таргани на молочних заводах і комбінатах можуть з’явитись навіть із персоналом (перехресним способом забруднення) й швидко розповсюдитись по всьому периметру підприємства.
Серед них найпоширенішими для молочників є руді прусаки (Blattella germanica L.), особливо за наявності тепла, підвищеного вмісту вологи та витоку сировини (або вчасно невидаленої готової продукції в деяких ділянках обладнання).
Зазвичай вони перебувають у підвальних приміщеннях, виробничих цехах і навіть усередині обладнання. Тож регулярний моніторинг усіх виробничих ділянок, обладнання тйа інших комунально-побутових приміщень є дуже необхідним елементом біобезпеки. Процедури контролю шкідників і вчасні превентивні заходи дозволяють мінімізувати ризики їх появи.
Гризуни йдуть
Мишоподібні гризуни також є особливими шанувальниками молочних підприємств. Вони є переносниками багатьох видів хвороб та інфекцій, тому їх потрапляння на виробництво є надто небезпечним. Вкрай небажаним є потрапляння сірих пацюків, адже за кілька діб після появи поодиноких особин може з’явитися не одна колонія щурів.
Дератизаційні роботи передбачають регулярний моніторинг підприємства, встановлення спеціалізованого обладнання (дератизаційні пастки, принадні контейнери, відлякувачі тощо), а також застосування сучасних родентицидних засобів, що дозволяє здійснювати ефективний і надійний захист підприємства.
PROPECS може бути вашим надійним партнером щодо гарантованого захисту від всіх зазначених любителів молока та молочних продуктів.
Фахівці компанії здійснюють безкоштовний первинний огляд підприємств по всій території України й надають перелік рекомендацій щодо мінімізації зазначених ризиків. Вибір найефективніших засобів і спеціалізованого обладнання дозволяє якісно контролювати санітарно-гігієнічний стан підприємства та відповідати сучасним вимогам міжнародних стандартів якості.
