Овочі-Ягоди-Сад

Для виробників суниць останні роки складаються непогані ринкові умови, проте скористатися ситуацією зможуть тільки ті фермери, хто знає...

Сунична поляна

Сунична поляна

Для виробників суниць останні роки складаються непогані ринкові умови, проте скористатися ситуацією зможуть тільки ті фермери, хто знає принципи якісного вирощування цієї ягоди.  

Ірина Павлова

Ринок суниць садових в Україні сьогодні не в найкращій формі: багато виробників не дотримуються норм і технологій вирощування саджанців, а зазвичай просто викопують їх із власних плантацій — це не є посадковим матеріалом. 

Минулого сезону додалась певна кількість площ під ягодою, але й певна зникла — здебільшого через брак робочих рук на збиранні врожаю. Додайте сюди екстремальну погоду торішньої весни. У моїй 25-річній практиці такого року ще не було. 25 травня зворотні приморозки –6…– 9 °C знищили 70% пізніх сортів суниць садових. Не бувало, щоб увесь цвіт замерз на полі. 

Український ринок саджанців полуниць також не дуже стабільний. Виробників, у яких можна придбати якісний посадковий матеріал, можна перелічити на пальцях. За останній рік саджанців українського виробництва високого рівня ще поменшало — переважає імпорт із Нідерландів, Італії та Польщі. Одночасно в таких умовах ціни на полуниці складалися найкращими для виробників, які постачають якісну продукцію. 

Моє господарство розташовано поблизу Сарн, і наш основний ринок збуту — місто Рівне. Мої клієнти знають мене більше як 20 років. Так от минулого сезону ягоди для Рівного не вистачало, хоча обсяг урожаю був більшим. Загалом полуниці протягом останніх воєнних років продавалися завжди, і відтік емігрантів на її споживання не вплинув. У цьому матеріалі я розповім про основні моменти, які треба врахувати тим, хто хоче розпочати бізнес на полуницях і заробити на ньому. 

АНАЛІЗУЙТЕ ЦЕ 

На що звернути увагу, плануючи закладання суниць садових? По-перше, це аналіз ґрунту й води. Сьогодні на консультаціях мене ще часто запитують: аналіз ґрунту дуже потрібний? Дивне запитання, адже без нього ви взагалі не дізнаєтесь, чи можна на вашій ділянці садити полуниці. З десяти консультацій, які я провела торік, тільки у двох клієнтів аналізи ґрунту й води вже були проведені. А одні початківці взагалі хотіли садити ягоду на глинистому ґрунті, на якому суниці не ростуть, адже потребують легких дренажних суглинків. 

По-друге, ґрунт має бути правильно підготовленим. Я не один рік стикалася з дуже поширеним явищем: люди просто переорюють поле, яке не обробляли 20 років, і садять полуниці. На такій землі ніколи не виросте нормальна ягода, а то й не буде зовсім урожаю, тому що трава, бур’яни заглушають полуниці. 

Щоб підготувати ґрунт правильно, ви маєте робити сидерацію мінімум один рік. Залежно від регіону це можуть бути спочатку жито, потім олійна редька й нарешті гірчиця, а краще змішати останні дві культури й зробити сидерацію вчетверте. Тоді ґрунт буде насиченим, з багатим умістом органіки й мікроелементів, яких потребує ягода. Крім того, коренева система полуниць любить, щоб навколо неї було достатньо повітря, інакше рослина пригнічується, зазнає постійного стресу і в результаті дає низьку врожайність.  

Аналіз і підготовка ділянки не є секретами виробництва — це ази, з яких має починати фермер. А ще вирощування ягоди — важкий труд і немалі вкладення, і коли людина ігнорує навіть аналіз ґрунту, який коштує близько 300 грн і вкладає в гектар 1,5 млн гривень, це просто смішно. До того ж вони ще й економлять на спеціалісті з агрономії. Нині нова фішка — спиратись на «експертів» Тік-току. Проте консультанти, завантажені роботою, зазвичай просто не мають часу на ведення Тік-току. Тому, якщо немає хоча б мінімального власного досвіду, краще не спиратись на поради із соцмереж і взагалі Інтернету. 

В останні 3–4 роки у ягідництво приходить дуже багато молоді, більшість — від 30 років, і дуже часто вони розраховують на швидкий заробіток, ба більш — хочуть одразу стати мільйонерами. Такі люди розмірковують так: у мене є поле і гроші, тож хочу посадити полуниці. А яке це поле, і як його готувати, вони не розуміють. До того ж уперше до консультанта вони звертаються вже тоді, коли мають проблеми. На запитання: а чи шукали вони агронома, ніж розпочати, відповідають — ні, думали, що самі справляться. 

А через рік початківці заорюють цю плантацію через незворотні помилки, тому що ягоду заглушило зілля, боротись з яким вони не вміють, ніж як гербіцидами. Я їм кажу, що не застосовую гербіциди на жодній ягідній культурі — ми не можемо травити себе й своїх дітей. Ці хлопці вважають, що без гербіцидів вирощувати ягоду неможливо. Я відповідаю: можливо, якщо поле правильно підготувати. 

Дуже велика проблема нашої галузі — використання засобів захисту першого і другого класів токсичності, які лишаються в полуниці. І з року в рік одні й ті самі граблі, на які наступають такі фермери. З іншого боку, є й ті, як мої знайомі айтівці, які тільки-но зацікавилися аграрною сферою, але вони мають розумний підхід до будь-якого свого стартапу. Хлопці нікуди не поспішали: вивчили цей ринок, знайшли агронома-консультанта, який буде вести господарство, відповідального за плантацію менеджера і поле готували, як того потребує технологія, протягом двох років. 

СТІЙКІСТЬ І СМАК 

Під час планування полуничної плантації паралельно з вибором і підготовкою ділянки треба досконало вивчити, які сорти підходять вашому регіону, які в ньому ростуть добре та не дуже добре. Сьогодні є як старі, так і нові сорти, що можна порадити для вирощування. 

Минулого сезону на Півдні України серед фермерів мали активний попит сорти Джолі, Апріка, Сандра; на Заході — Сандра, Моллінг Віталіті, Румба. Крім того, на ринку сьогодні популярними є Флоренс, Моллінг Центенарі, Лімлуїса, Федеріка, Верді, Роксана. Пропорції по площах вирощування суниць у розрізі регіонів із року в рік майже не змінюються. 

Сьогодні, як і раніше, лідерство за обсягами виробництва суниць утримують Закарпаття і Волинь. На тлі загального зменшення площ під суницями обсяги промислового виробництва полуниць для заморожування і переробки, навпаки, збільшилися, адже попит на таку продукцію підвищився, а в Україні поступово з’являються нові холодильні потужності. Крім того, сорти номер один для заморожування — Хоней і Зенга Зенгана з найбільшим умістом сухої речовини можуть рости далеко не у всіх країнах Європи. 

Обираючи сорти, слід ураховувати і їхню стійкість до кліматичних умов і хвороб. Серед усіх сортів, які ми вирощуємо, найкраще з викликами сезону впоралися Румба, Лімлуїса (зібрано 22 т/га), Моллінг Віталіті (до 24 т/га). Утім, ранні сорти полуниць від травневого приморозку не постраждали, квітували за нормальної температури, середні також оминув цей короткочасний катаклізм.  

До речі, вегетація суниць минулої весни стартувала набагато раніше, ніж зазвичай, і середні та ранні сорти злилися майже в одну фазу, хоча між ними мінімум два тижні різниці — тогоріч вона становила всього 3–5 днів. Полуниці любить, щоб у період вегетації сума холодних температур ґрунту і повітря по сезону була вищою, ніж теплих. А 2024 року різниця між ними становила у п’ять разів на користь високих температур, і полуниці дуже стресували. Полуниці довго не хотіли лягати спати на зиму. Посушлива погода минулого сезону і, особливо, відсутність дощів восени змусили збільшити витрати води приблизно на 10%, хоча від спеки, якщо суниці на поливі, ця ягода не страждає. 

Словом, рік був дуже складний загалом для всіх ягідників — полуниць, малини, лохини. Проте ми справилися і також навчилися чогось нового — наприклад, працювати антистресантами. З огляду на нинішню теплу зиму, квітень і травень можуть знову бути холодними, і до цього треба готуватись, як і до захисту проти шкідників і хвороб. 

Минулого сезону основним викликом для полуниць був трипс, на який не діяли практично ніякі заходи та препарати. У багатьох господарствах був кліщ, з яким ще можна було боротись, навіть попри високу температуру і низьку вологість. Крім антракнозу багато господарств досить масштабно зіткнулося із сірою гниллю та борошнистою росою, до того ж остання з’являлася спочатку на ягоді й тільки пізніше — на листках. 

Тому я завжди кажу: системний захист полуниць — це гарантія успіху. Торік на ринку України з’явилося кілька нових сортів, про які фермери ще складають власне враження: Федеріка, Верді, Сибіла, Апріка. Серед них є стійкі до хвороб, наприклад, Федеріка, на яку вже звернули увагу виробники. Це смачний і дуже врожайний сорт. Достойною себе показали сорти Моллінг Віталіті, Лімлуїса — ранньосередній сорт, також стійкий до хвороб, смачний із дуже високим brix (понад 10). 

Є й смакові характеристики, за якими можна обирати сорти: наприклад, пізній Моллінг Центенарі поєднує смак полуниці з малиною, а Моллінг Аллюр — полуниці з персиком. Нинішнього року в нас з’явиться ще один сорт з нових — Фенела. 

МАТЕРІАЛЬНІ РЕСУРСИ 

Для нашого виробника найбільше підходять саджанці з польського ринку, адже голландський та італійський посадковий матеріал — не дуже припадає нашим широтам. Наприклад, на Заході або Півночі України полуниці на ньому постійно зазнають стресу через брак теплих температур. Проте на Півдні таким саджанцям і сортам легше адаптуватись. 

Безпосередньо за купівлі посадкового матеріалу головне питання — його якість. На жаль, у країну заїжджає багато імпорту, зараженого антракнозом. Тому перше, що треба зробити, плануючи закупівлю, — взяти зразок продукції на аналіз із фітопатології, якщо ви купуєте в неперевіреного постачальника. Я б сьогодні перевіряла все, навіть із надійних джерел. Гриби антракнозу менше з тим, що уражають ягоду, яку потім не зібрати, так ще й лишаються й розвиваються у ґрунті, і вичистити його дуже не легко. 

На вибір сорту та посадкового матеріалу в постачальників краще запрошувати агронома-консультанта, щоб не помилитись із сортом і проконтролювати якість. Утім, в Україні є два-три постачальники, на яких можна у цьому цілком покластись і які не збудуть вам те, чого ви не замовляли. Зауважу, що численні описи в Інтернеті морфологічних ознак того чи іншого сорту не завжди відповідають дійсності, тому що там часто розміщують некоректний переклад з іноземних мов. 

Мій власний розсадник має площу 0,5 га, а товарні площі полуниць — близько 1 га. Для виробництва розсади я використовую чистий маточний матеріал із голландських або польських розсадників. На виході це може бути копаний саджанець або касета, tray чи mini-tray — на замовлення, кому що потрібно. 

ЛЕГКА ПОСАДКА — ВАЖКЕ ЗБИРАННЯ 

Найкращий спосіб садіння полуниці на плантації від 1 га — механізований за допомогою трактора та навісного обладнання для нього. Тому що можна садити за будьякою схемою, але зазвичай ми обираємо її під обладнання. Для садіння 1 га за один день механізовано вам знадобиться три працівники, включно з трактористом, вручну — у десть разів більше. 

Сучасні розсадо-посадкові машини закладають саджанці на поле з похибкою 2–3 см на відстань у рядку та по ширині рядка. Збирання полуниць, на відміну від садіння, є, на жаль, тільки ручним, і, як я казала, обсяги полуниць загалом по Україні зменшуються саме через брак робочих рук. Мої колеги із Сумщини через це не змогли взагалі зібрати врожай минулого сезону. У Харківській області в деяких господарствах 40–50% полуниць лишилося на кущах. 

Тому планувати кількість працівників на збирання треба заздалегідь. Одне підприємство на Рівненщині возить людей взагалі з відстані 240 км власними автобусами, але ж у них 70 га ягідних насаджень, і на один день збирання їм потрібно до 1000 людей. Тож вони їздять по всіх околицях нашої області, а також Волині й навіть Житомирщини. Дефіцит робочої сили тягне за собою підвищення ціни на полуниці. Крім того, слід очікувати її підвищення й цього сезону через подорожчання добрив, ЗЗР та електроенергії. 

ЗАКРИТИЙ ВАРІАНТ 

Я вирощувала суниці в тунелях шість років на одному з підприємств, на найкращому у Європі кокосовому субстраті. Ягода у закритому ґрунті дає 90–95% виходу ягоди екстракласу. Витрати добрив, ЗЗР та води у тунелях на 50% нижчі за відкритий. На збирання полуниць потрібно щоденно 12–15 людей на гектар, тоді як у відкритому ґрунті — 15–20. Та й збирати ягоду в теплиці набагато зручніше — вона розміщується на столах, і не треба присідати, як у полі, персонал не так утомлюється, відповідно, і збирання відбувається швидше. Людина може зібрати до 20 кг полуниць за годину, що значно більше за польові роботи. 

Тунель стає все більш актуальним і з огляду на зміни клімату, наприклад, захищає ягоду в разі приморозків до –4 °C. Навіть такий примхливий сорт нейтрального дня, як Сан-Андреас, витримував таку температуру, хоча на полі зазнав би значних пошкоджень навіть за 0…+2 °C. 

Ще один плюс на користь тунелів — якість, яку вимагають сучасні супермаркети. На полі довести вихід товарності до 95% неможливо. Але важливо знати: тунелі за один сезон не окупаються, треба три-п’ять років. Поготів загальна економіка вирощування суниць у тунелі значно краща за відкритий ґрунт. Урожайність закритого ґрунту становить 15–17 проти 32–34 т/га у тунелі. Чотири роки поспіль ми закривали сезон 25–27 листопада, коли ціна на полуниці дуже висока. Дорожчати ягода починає з вересня. 

Уже починаючи з Нового року до мене як до консультанта звернулося багато клієнтів, які планують закладати полуниці для вирощування у тунелях. Цей ажіотаж я пов’язую крім хорошої економіки ще й із тим, що, нарешті, нормально запрацювала державна грантова програма на встановлення теплиць. До речі, крім вирощування посадкового матеріалу, що є основним профілем моєї діяльності, я надаю консультаційні послуги з вирощування ягідних культур як відкритого, так і закритого ґрунту, стратегій розвитку й технології ягідного бізнесу для власників і фермер, нетворкінгу. 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Новий випуск
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ