55,2% молока, що потрапляє на перероблення, – екстраґатунку

У 2024 році на перероблення надійшло 1,7 млн тонн коров’ячого молока ґатунку екстра – на 23,9% більше, ніж за роком раніше.
Про це свідчать дані Державної служби статистики.
Коров’яче молоко екстраґатунку надходить лише від професійних господарств. І в загальному обсязі сировини, , яку вони поставили на перероблення, цей ґатунок становить 59,9% проти 54,5% у 2023 році. У загальному обсязі молока в Україні ця частка становить 55,2% проти 48,5% за підсумками 2023 року.
Надходження сировини вищого ґатунку на перероблення у 2024 році зросло на 3,3% як порівняти з попереднім роком, – до 729,8 тис. тонн (23,3% у загальному обсязі проти 24,6% роком раніше). У структурі молока від сільгосппідприємств цей ґатунок має 25,3% проти 27,5% у 2023 році. У господарств населення цей показник за скоротився на порядок: із 1% до 0,1%.
Питома вага коров’ячого молока першого ґатунку у загальному обсязі сировини, що надійшла на перероблення у 2024 році, зменшилася до 19,5% із 24,2% роком раніше. На перероблення надійшло на 12,4% менше такого молока – 609,2 тис. тонн. Частка молока першого ґатунку у промислових господарств скоротилася з 17,1% у 2023 році до 14,3%. У господарствах населення також спостерігалося незначне скорочення – з 81,7% до 80%.
Присутність молока другого ґатунку на переробленні за підсумками 2024 року є символічною – 1,9% (у 2023 році – 2,7%). В абсолютних цифрах це 60,8 тис. тонн, що на 21,9% менше, ніж у 2023 році. Однак у господарств населення частка молока другого ґатунку зросла з 17,2% у 2023 році до 19,9%. У промислових виробників молока знизилася до 0,4% проти 0,9% у 2023 році.
Ще 0,1% (2,4 тис. тонн) у загальному обсязі молока, що надійшло на перероблення в 2024 році, становить неґатункове. Хоча роком раніше його було лише 499 тонн. Причому таке зростання у 4,7 раза забезпечили промислові ферми. Тоді як у господарствах населення неґатункова молочна сировина була практично відсутня (6 тонн).
Частка молока, що надійшло у 2024 році на перероблення охолодженим до 10 ℃, у загальному обсязі склала 67,5% проти 69,1% роком раніше. При цьому у підприємств такої сировини теж поменшало до 75,4% проти 76,2% роком раніше. У господарств населення ‒ до 57,3% проти 63,4%.
Як повідомлялося, протягом 2024 року на перероблення надійшло 3,22 млн тонни молока.