Ухвалено Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку тваринництва до 2033 року
Кабінет Міністрів України 31 січня схвалив Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку тваринництва на період до 2033 року. Вона є основою для розроблення Державної цільової програми розвитку тваринництва.
Про це повідомили в Мінагрополітики.
«Концепція визначає розвиток тваринництва як стратегічне завдання державної політики. Це дасть можливість вирішити низку економічних, соціальних, екологічних питань, особливо в контексті реалізації євроінтеграційного курсу України», ‒ наголосив міністр аграрної політики та продовольства Віталій Коваль.
Згідно з Концепцією, Державна цільова економічна програма розвитку тваринництва має забезпечити:
- задоволення потреб внутрішнього ринку у безпечній і якісній харчовій продукції тваринного походження;
- створення прогресивної форми підприємницької діяльності. Зокрема, фермерського господарства, що забезпечить подальшу інтеграцію в інфраструктуру аграрного ринку (збільшення частки виробництва продуктів тваринництва від фермерських господарств у категорії підприємств до 10%);
- створення організаційно-економічних умов для мотивованого розвитку галузі тваринництва. Зокрема, поєднання державних механізмів регулювання (розроблення державної цільової економічної програми, регіональних програм розвитку та підтримки товаровиробників) і ринкових механізмів. Це стимулюватиме розвиток потужностей із переробки продуктів тваринництва (збільшення обсягу надходження молочної сировини на промислову переробку до 6 млн тонн);
- стабілізацію і збільшення поголів’я сільгосптварин. Також заходи зі збереження локальних, аборигенних порід сільгосптварин і покращення генетики високопродуктивних світових (транскордонних) порід шляхом селекції (забезпечення галузі тваринництва племінними (генетичними) ресурсами українського походження: ВРХ – до 50%, свиней – до 50%, коней – до 70%, овець – до 80%, кіз – до 50%, птиці – до 50%, бджіл – до 100%;
- забезпечення стабільного ветеринарно-санітарного стану, біологічної, інфекційної та інвазійної безпеки тваринницьких об’єктів і запобігання негативним екологічним наслідкам виробничої діяльності тваринницьких підприємств щодо поводження з побічними продуктами тваринного походження, не призначених для споживання людиною;
- просування експорту харчових продуктів тваринництва й відкриття нових ринків.
Також Концепція передбачає підтримку малих і середніх виробників, стимулювання укрупнення та розвитку на кооперативних засадах фермерських і особистих селянських господарств, які можуть бути основними для ремісничої діяльності щодо переробки й органічного виробництва продукції з використанням прямих каналів реалізації продукції.
Впровадження сучасних технологій сприятиме зменшенню забруднення довкілля й дотриманню принципів сталого розвитку й екологічної безпеки.
Крім того, приділяється увага вдосконаленню підходів до застосування стандартів благополуччя сільгосптварин і сталого ведення тваринництва.
Як повідомлялося, в Україні запровадили новий сервіс єТваринництво.