Тваринництво

Ухвалено Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку тваринництва до 2033 року

Ухвалено Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку тваринництва до 2033 року

Кабінет Міністрів України 31 січня схвалив Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку тваринництва на період до 2033 року. Вона є  основою для розроблення Державної цільової програми розвитку тваринництва.

Про це повідомили в Мінагрополітики. 

«Концепція визначає розвиток тваринництва як стратегічне завдання державної політики. Це дасть можливість вирішити низку економічних, соціальних, екологічних питань, особливо в контексті реалізації євроінтеграційного курсу України», ‒ наголосив міністр аграрної політики та продовольства Віталій Коваль.

Згідно з Концепцією, Державна цільова економічна програма розвитку тваринництва має забезпечити:

  • задоволення потреб внутрішнього ринку у безпечній і якісній харчовій продукції тваринного походження;
  • створення прогресивної форми підприємницької діяльності. Зокрема, фермерського господарства, що забезпечить подальшу інтеграцію в інфраструктуру аграрного ринку (збільшення частки виробництва продуктів тваринництва від фермерських господарств у категорії підприємств до 10%);
  • створення організаційно-економічних умов для мотивованого розвитку галузі тваринництва. Зокрема, поєднання державних механізмів регулювання (розроблення державної цільової економічної програми, регіональних програм розвитку та підтримки товаровиробників) і ринкових механізмів. Це стимулюватиме розвиток потужностей із переробки продуктів тваринництва (збільшення обсягу надходження молочної сировини на промислову переробку до 6 млн тонн);
  • стабілізацію і збільшення поголів’я сільгосптварин. Також заходи зі збереження локальних, аборигенних порід сільгосптварин і покращення генетики високопродуктивних світових (транскордонних) порід шляхом селекції (забезпечення галузі тваринництва племінними (генетичними) ресурсами українського походження: ВРХ – до 50%, свиней – до 50%, коней – до 70%, овець – до 80%, кіз – до 50%, птиці – до 50%, бджіл – до 100%;
  • забезпечення стабільного ветеринарно-санітарного стану, біологічної, інфекційної та інвазійної безпеки тваринницьких об’єктів і запобігання негативним екологічним наслідкам виробничої діяльності тваринницьких підприємств щодо поводження з побічними продуктами тваринного походження, не призначених для споживання людиною;
  • просування експорту харчових продуктів тваринництва й відкриття нових ринків.

Також Концепція передбачає підтримку малих і середніх виробників, стимулювання укрупнення та розвитку на кооперативних засадах фермерських і особистих селянських господарств, які можуть бути основними для ремісничої діяльності щодо переробки й органічного виробництва продукції з використанням прямих каналів реалізації продукції.

Впровадження сучасних технологій сприятиме зменшенню забруднення довкілля й дотриманню принципів сталого розвитку й екологічної безпеки.

Крім того, приділяється увага вдосконаленню підходів до застосування стандартів благополуччя сільгосптварин і сталого ведення тваринництва.

Як повідомлялося, в Україні запровадили новий сервіс єТваринництво.