Тваринництво

Близько 80% інкубаторіїв світу практикують вакцинацію in ovo

В останні десятиліття в птахівництві відбулись значні зміни: вакцинацію, яку раніше здійснювали в польових умовах через питну воду, тепер роблять in ovo чи підшкірно. Це стосується майже 80% інкубаторіїв світу незалежно від їхньої потужності. Така зміна підходу пояснюється численними перевагами, серед яких максимальний захист, якого не можна досягти в польових умовах, пише журнал «Наше птахівництво».

Сучасні технології дозволяють масово вакцинувати яйця in ovo різними вакцинами, зокрема для профілактики хвороб Марека й Гамборо. Перевага цього способу полягає в автоматизації, що забезпечує високу точність уведення вакцини й мінімізує ризик людських помилок. Це також дозволяє досягти відмінного рівня захисту птиці на ранніх стадіях розвитку.

Крім того, вакцинувати in ovo можна за допомогою повністю автоматизованих або напівавтоматизованих систем до 50–70 тис. яєць за годину, значно спрощуючи керування інкубаторіями.

Проте для досягнення ефективних результатів слід ураховувати кілька важливих чинників: мікробіологічну якість яєць, санітарний стан інкубаторіїв, фізіологічний вік зародків під час їх перенесення з інкубатора у вивідний, умови зберігання вакцин та інші чинники.

Також вакцинування in ovo вимагає належного технічного обслуговування обладнання та правильного поводження з вакцинами та яйцями.